Monday, March 5, 2012

SUSAH SANGAT KE BAHASA GANU NI...


Susah sangat ke?
biasa je takde lah pelik sangat nya...
tapi betol lah..
jarang sangat orang yang boleh ikut bahasa tganu...
kebanyakan nya nak cakap bahasa ganu..
tapi melencong ke bahasa kelate...
tapi aku normal je..
orang pahang tapi cakap tganu..
hahahaha...
logik lah..dari kecik duk tganu....

26 comments:

Tihara said...

hamboihh laser nye statement feremfuan ni..

tak susah sgt lah bhs ganu ni..kalo denga org ganu cakap leh nangkak lagi la walo ada certain words yang tk familiar..

akk dulu sempat la duk sethn jagung kt ganu tp tk sempat belajar byk vocab dr kawan2 sbb majoriti ramai kawan qelatey..so akak mmg tk fasih bahasa ganu...akk rasa akk lebih byk belajar dari eita ;)

bahasa pahang akak mmg fasih..fasih sangat2 terutama dialek merapoh.. :D

Masya said...

sy pun susah nak paham bahasa terengganu yg pekat sesgt... hihihihi... tp x salahkan klu nak belajar atau dgr... org terengganu comey2 suke hihihii...

HeNRieTTa JoSe said...

Hehehe....btl btl...tpi rietta asal penang, membesar di penang, cuma sempat sekolah kt sana hampir setahun....bleh jew ckp tganu....sgt suka sebab unik...klu bahasa kelantan bleh juga, tp rietta lebih suka tganu....hehehe....

Pahang xpham sgt, jarang dengar dialek pahang....

aleen aiden said...

sebenarnya kalau nak ikutkan bahasa pahang pun tak ramai yg boleh tiru. alin yang asal jati pahang ni pun boleh paham sikit2 je loghat pahang.keh3

QasehnyaRania said...

suka loghat ganu dari klate...
sebb member byk orang ganu..hehehe..

eita said...

kak tiha...
walaupun fasih bahasa ganu tapi failed terus bahasa pahang...
hahahaha...
nanti leh lah belajar bahasa pahang merapoh dengan akak ye..:)

eita said...

masya....
susah bila diorang cakap laju2..
kalau slow boleh je faham...

eita said...

henrita jose....
asal orang penang erk?..
cakap penang lagi susah kan nak faham...
bahasa kelantan hampir sama je..tapi bahasa dia meleweh sikit..hahahah

eita said...

aleen..
betol3...

eita said...

qasehnya rania...
ita plok banyak berkawan dengan orang kelate...
tu yang boleh faham belaka tu...

Tihara said...

bete ke aok nok belajo loghat paha?..haha..kemain lagi kan akak ni :D

eita said...

betol lah kak.....
hahahha..
pandai akak cakap kan...

Ujie said...

ish..sah takde insuran si dia ni.
tak boleh la ckp gitu, tak reti jaga hati.

akak mmg susah nak tiru loghat t'ganu, tapi mmg paham sebab best friend dulu org sana.

Uncle Jonni said...

aku loghat jawa je aku paham...

hebat bukan?
kehkehkehkeh

Ungu Violet said...

kalau dengar betul2..bole la paham bahasa ganu nih..:)

Telor Power said...

ini boleh buang dari negara malaysia nie

eita said...

ujie....
biarlah kak...
nak buat macamana......
mungkin dia memang tak faham bahasa ganu....
tu yang buat statement macam tu..

eita said...

uncle jonni....
yelah kau memang hebat...
tapi aku tak jeles pun...hahahahha

eita said...

ungu violet....
atas orang lah kot..
ada yang faham..ada yang tak...

eita said...

telor power...
sadis sangat hukuman tu.. tu.....

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Adakalanya kita keliru dari segi istilah `bahasa`, `loghat`, dan `telo`. Bila sebut bahasa selalunya dikaitkan identiti sesuatu bangsa, kaum dan etnik! Kebiasaanya setiap bahasa mempunyai tulisannya termasuk bahasa Melayu yang pada suatu ketika dulu dikenali sebagai orang2 jawi (bukan jawa). Tetapi tulisan tersebut tidak popular dan pupus setelah kedatangan huruf hijayah Arab dan huruf Roman. Saya tidaklah mahu nak cerita panjang lebar tetapi nak nyatakan bahawa kesemua bahasa adalah datang dari Allah SWT dan diilhamkan pada org dahulu. Bukannya mudah utk mencipta bahasa yang boleh melebar ke loghat (dialek) dan telo. Adakalanya pecahan loghat dari bahasa tidak difahami oleh kaum2 yang sama spt Bidayuh, Melanau, Kelabit dsb. Mrk terpaksa berkomunikasi dgn sesama mrk dgn gunakan bahasa Melayu Sarawak. Variasi segi `telo`, loghat` dan `bahasa` ini menunjukkan kekuasaan Allah SWT. Ini bermakna kepakaran orang dahulu tidak dapat ditandingi oleh org sekarang hatta 1/10 macamana hebatnya org skrg termasuklah membina teknologi buatan tanpa peralatan! Surah Saba`:45 وَكَذَّبَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَمَا بَلَغُوا مِعْشَارَ‌ مَا آتَيْنَاهُمْ فَكَذَّبُوا رُ‌سُلِي Dan (ketahuilah bahawa) umat-umat yang terdahulu sebelum mereka telah juga mendustakan (Rasul-rasulnya), sedang mereka (yang mendustakanmu) itu tidak: mencapai satu persepuluh (dari kekayaan, kepandaian dan kekuatan) yang Kami beri kepada umat-umat yang terdahulu itu; setelah umat-umat itu mendustakan Rasul-rasulKu.
Wallahualam

eita said...

tajnur...
waalaikumussalam....
orang sekarang ni banyak cipta benda yang mengarut2 dengan menggunakan teknologi...
tak sama langsung dengan orang dulu2....

fieda said...

kalau yg pekat likat tu mmg dok brp nok paham gok..hehehe

eita said...

fieda..
biasa kalau yang pekat tu...belah kat pendalaman sikit....
kadang tu ita sendiri pun tak faham..hahaha...

9n0L4 said...

loghat tranung lahhh, bkn bahase. huhu. loghat tranung ni, byk syaddah ataupun sabdu. ;)

eita said...

@9n0L4
oho....
hanya sekarang ni orang selalu tertukar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...