Wednesday, December 28, 2011

AZAM.......



tinggal 3 hari je lagi nak masuk tahun 2012...
pejam celik pejam celik....
dah masuk tahun baru...
semua orang sibuk tanyer azam baru...
azam?....
kadang tu tak tahu apa itu azam...
air zam zam aku tahu lah...
tu sarapan pagi aku dengan kurma...
mohd azam....macam kenal je....
sebabnya azam tu buat tiap2 tahun tapi ntah tunai ke tidak tak tahu lah...
ermmm....
apa azam korang hah?
azam aku..?..
nak tunai azam2 aku yang tahun..tahun..tahun lepas punyer.....
ada azam ke tak..hidup aku tetap sama je...
macam tu jugak..takde lain nya.....




nak jalan2 kat pantai...
saja nak tengok keadaan pantai...
tapi xleh lalu..
jalan makin teruk sebab semalam ombak pasang...
lagi besar.....

16 comments:

Afida Anuar said...

Fida punya azam tahuni ni forward ke tahun depan...macam biasa... eh 3 hari lagi eh..kejap nyerrr...

Tihara said...

thn ni akak takde azam..nak tgu datang ilham tiba2..sbb dulu2 pasang azam tk satuu pn menjadikk..gedik je lebih..hoho :)

eita said...

afida....
hahaha...samalah kita..

eita said...

tihara...
gedik comel takpe kak...huhuhu

~SaL IjOu~ said...

sy kenal Azam Fitri!~ tetiber..hehe~

Asrul "iLham" Sany said...

azam gua tak nak beli kasut sepanjang 2012 hahaha

Ati Masrif said...

salam kenal,

dok dekat dengan pantai ke..
kat mana tu?

tapi kita tiap2 tahun pasang azam :)

Abang Jonni said...

azam ke... hazami ke... mmg takde utk masa skrg... awal taun nanti baru pikir...
hahahaha....

**::CIKNUURUL::** said...

azam sebenarnya tak perlu tunggu sampai taon baru,.bile2 boleh berazam dan make sure azam kite tu mampu untuk kite buat,.kalau x, jadila azam zam zam ala kazam,.hikhik,.kiddin'

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Manusia ni eita, menganggapkan `azam` hanyalah sekadar melepaskan batuk ditangga. Walhal sejarah kisah Nabi Adam a.s. tersingkir dari syurga disebabkan tidak serius dgn keazaman setelah diperingatkan oleh Allah SWT mengenai larangan mendekati `pokok` itu. Surah Toha:115 وَلَقَدْ عَهِدْنَا إِلَىٰ آدَمَ مِن قَبْلُ فَنَسِيَ وَلَمْ نَجِدْ لَهُ عَزْمًا Dan demi sesungguhnya, Kami telah berpesan kepada Adam pada masa yang lalu, tetapi ia lupa; dan kami tidak mendapatinya mempunyai keazaman yang teguh.

Dalam bahasa arab eita, ada beberap perkataan yang sama maksud dgn azam tetapi pada peratus yang berbeza! AlKhaatiru (5-10%), AlHaajisu (20%), Hadisu Nafs (30-40%), AlHammu (50%), Al`Azmu (azam) 70-80%) dan AnNiat (niat) 100%.
Jadi kalau dah azamkan sesuatu perkara,`it`s not a rhetoric matter but try to make it become reality`
p/s Oops Sorry, terkeluwor loghat Peghak kite!

eita said...

salijou...
azam fitri?...hehehehe..sapa tu haaaaa.....
:P

eita said...

asrul...
waaa...jadi ka ni atu kasut lah ye...parok parok

eita said...

ati masrif...
ha'ah...
pantai sura,dungun,terengganu

eita said...

abang jonni...
kau selalu terlewat....

eita said...

cik nurul...betol2....
janji buat yang terbaek untuk diri kita..

eita said...

tajnur....
waalaikumussalam....harap2lah tahun ni dapat lagi baek dari tahun lepas...
banyak sangat lagho dalm hidup seharian ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...