Tuesday, June 5, 2012

MEH BELAJAR MASAK TUPAK SOTONG....

hari tu ada tengok kakak aku buat tupak sotong..
jadi nak suh ingat tulis lah resepi..
ermmm...bukan tulis ..
tapi klik je gambo..
senang sikit nak ingat....
sapa yang suke makan ,..
meh belajar..bukan susah pun..
senang je kalau ikut cara aku..
cara orang yang malas...



bahan2 yang di perlukan...
LIDI...wajib tajam..kalau tak sian sotong xleh nak tembus..
SANTAN...2 ringgit rasa nya...
SOTONG...kalau nak besar tupak tu.. ambik sotong yang besar...
BAWANG MERAH...di mayam...
HALBA....1 sudu kot ...lupa lah plok..
HALIA....di hiris cute....

BERAS PULUT....ikut suka banyak mana nak buat ..
WAJIB rendam dalam santan.....
sebab nak bagi pulut tu kembang..
takde lah nanti lama menunggu..
dia masak..


sumbat beras pulut yang di rendam tu..
dalam perut sotong...bukan dalam perut korang ye...
sumbat tu plok jangan terlalu banyak..
takut sotong tu pecah perut plok...
bla dah sumbat beras tu...
kasi cucuk dengan lidi...
pastu....
masuk kan bawang merah, halia, halba...
dan santan....
sedikit garam....
pastu letak atas dapur..tudung lah sikit
tunggu masak...
buat api sedan je..
dalam 30 minit ..
cek lah sotong n pulut tu masak ke tak..
jangan bagi santan tu kering..
kalau takde kuah..
tak sedap

macam ni lah rupanya bila dah masak..
gebu je macam kena cucuk botok...

49 comments:

Aine Ainun said...

weeeeeeeee.....
dapnya...

tapi tapi....
x rajin nk buat=)

nanti rajin kite terjah sini lagik tgk resepi=)))

izan mama mia said...

sedapnyer tgk pic yg last tuuu....tapi kalau eita yg masak lagi sedap kot...nak tanya..masa masak tu...kena tunggu ker sampai santan kering?..

izan mama mia said...

err lagi nak tanya...beras pulut tu kena rendam lama ker dulu..n agak2 berapa lama masak nie...atau...tunggu tgk sotong tu dh kembung kira pulut kat dalam tu gerenti dah masak ker?...
sory eita,banyak tanya..nak try masak ni nnt...

eita said...

@izan mama mia
kalau kering takde plok kuah nyer...
anggar lah pulut n sotong tu masak...
pastu tutup lah api..

eita said...

@izan mama mia
tak lama pun....
sambil2 siang sotong tu rendam lah pulut...
pahtu macam biasa lah...sumbat dalam perut sotong..
buat api sedan je...
dalam 30 minit leh lah cek sotong tu...

eita said...

@Aine Ainun
kena rajin ni...

sHaR!Na eLyaNa said...

wah..pos sini jap..sdpnya..sha nak bljar nnt la..hehe

HeNRieTTa JoSe said...

wah...sng jew....t bleh la try...td bru stong...tpi goreng kunyit jew....

Telor Power said...

nanti rajin2 lah buat ye...then boleh pos tak pun ajak utk merasa seketul dua

Acik Erna said...

salam eita..acik suka makan..tapi sesekali pi panati timur je dapat beli..disini tak de orang jual.

teratak hati said...

sedap ni..penah mkan yg ayah sedara bawak dari kelate..

izan mama mia said...

tq eita...nnt kalau menjadi saya buat nak buat entry gak..tapi kalau senyap jer tu...faham2 jerlah...hihihi

Uncle Jonni said...

aku mkn je tau... kehkehkehkeh

ainnoraini said...

eita mesti sedapkan..tapi kakain tak pernah pulak makannya tuu..

nak try la..mana tahu menjadi pastu anak2 suka pulak...

TABUHGONG said...

Blogwalking cik, bolehkan aku lewat..

IntaNBerliaN said...

dulu mak sellau buat.. ni yg bemanja dgn mak suh mak msk ni.. hihii

9n0L4 said...

perghhhhh. terbaikkkk. nak rendam beras bape lame dlm santan tu?

Asrul "iLham" Sany said...

dessert signature negeri aku tu :D

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Tidak dpt dinafikan mmg sedap. Tapi saya tak boleh pun nak makan dlm keadaan kalori yang terlampau tinggi. Ditambah pula jenis lebih kpd`vegetarian`. Lagipun Maklumlah kerja cikgu, manalah `menggunakan kalori yang tinggi. Anyway, kalau dpt tengok eita makan pun kitaorang pun dah tumpang suka juga.
p/s. Bila nak umumkan lagi ni?

Wanieys said...

mak wani selalu buat bulan puasa ja...hahha

eMMe said...

hurm...sedapnye Eita,,camtu rupenye caranya nak wat tupak sotong... kalo ade org buatkan lagi sedap kan, heeee~ tapi tgk bahan2 dia senang2 je kan...tak lah susah sgt....

MOH KEMBARA said...

Salam Eita,
weh akak tak penah makang tupak sotong ning! Kalu kaler kuning atau meroh, mungkin nak try!

angahpikah said...

menarik.. pasni kena try jugak la.. nasib baik tak banyak pakai bahan. tq 4 sharing

gadisBunga said...

salam singgah dari blog tihara... :)

ketupat sotong rupanya. tak penah try lagi ni..

eita said...

@sHaR!Na eLyaNa
pos?..nak sampai dan basi dulu sha oi...

eita said...

@HeNRieTTa JoSe
kalau ikut resepi pemalas macam akak ni memang senang je..
hehehhehe

eita said...

@Telor Power
rietta nak masak..
try lah kau pow dia..
kihkihkih

eita said...

@Acik Erna
jadi kesimpulan nyer...selalu lah lepak kat pantai timur..

eita said...

@teratak hati
sdap..tapi makan seketul pun dah kenyang..

eita said...

@izan mama mia
hehehehe...kena buat sampai menjadi...

eita said...

@Uncle Jonni
kau memang.....

eita said...

@ainnoraini
kena try lah makan...
sedap..

eita said...

@TABUHGONG
boleh je

eita said...

@IntaNBerliaN
ah sudah....
habis lah mak...

eita said...

@9n0L4
sambil rendam sambil buat....

eita said...

@Asrul "iLham" Sany
ye ke....

eita said...

@tajnur
waalaikumussalam...
ada orang mengidam..tu yang buat...

ermmmm...
pengumuman apa plok ni?

eita said...

@Wanieys
bulan pose memang ramai orang jual...

eita said...

@eMMe
ha'ah kan..
kalau orang buat memang best...

eita said...

@MOH KEMBARA
wslm...
try lah sekali kak..

eita said...

@angahpikah
menarik n sedap...

eita said...

@gadisBunga
kena try lah sekali..

~SaL IjOu~ said...

da lama x mkn ni..nampak sedap betul tu..terliur den~ ;)

Siti K------- said...

ya allah...nampk menyelerakan sungguhhhh :D

9n0L4 said...

mknenye rendam dulu la ye. yg atas dapur tu, santan yg same la ehhh? :)

eita said...

@~SaL IjOu~
meh pakat buat

eita said...

@Siti K-------
memang menyelerakan

eita said...

@9n0L4
santan kan beli 2 yal..
sikit untuk rendam..
selebihnye masuk dalam periuk..
tu kan santan pekat...
campur air lah sikit...

Che Rosliza Che mat said...

Sedapnya....Tupak sotong...boleh buat nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...