sibuk bebenor..
tak sempat nak jalan2 kat umah korang..
ni memang kena buat ot lebih ni..nak bw....
jenuh lah...
semalam ada jemputan memasak...
inti karipap....kat kampung sura...
cikgu dari cheras ...merangkap kakak aku..
aku hanya menyibuk dengan kamera...
dan jugak aktiviti mengacau ahmad umar....
hahhahha...jemu lah asik duk dapur je....
jom masak....
masa belajar ni banyak bahan tak cukup..
tapi takpe aku tulis untuk bahan yang cukup..
bawang merah - 3 ulas..(dtumbuk)
bawang putih - 2 ulas..(dtmbuk)
serbuk kari - 3 sudu...(kari daging baba's)..(dibancuh dgn air)
bergantung kalau nak pedas taruk banyak..
minyak - ikut suka korang..
daun kari...5 helai..
panaskan minyak...
tumis bawang sehingga garing..
masuk kan rempah kari....
kacau hingga naik bau..
bila dah naik bau..
masuk kan air...
kacau...
lupa lah weyh....
kalau nak kasi sedap lagi..
taruk lah daging lembu cincang halus ke..
ayam ke..
ikan bilis ke...
udang kering ke..
janji yang ada kat umah korang...
ubi kentang - 5 biji
dipotong dadu....
bila dah gelegak...masukkan kentang...
(nak tau macamana gelegak..
cuba masuk kan tangan korang..
kalau melepuh tu maknanyer gelagak lah...
hehehehhe......)
kacau sehingga sebati....
dan biarkan kentang tu masak..
kalau nak cepat tudung pun boleh...
guna tudung periuk ..
bukan tudung kepala ye anak2 semua..
bila dah masak...
kacau sampai kering..
kalau berair macamana lah nak letak pada doh kan..
bila dah kering sikit tu..
masuk kan garam + gula..
pahtu
tabur lah dengan daun sup..
sedap sikit..
aroma dia...perghhh...
ermmmm...
akibat terlalai dengan ahmad umar..
aku tak sempat nak klik ..
masa dia dah kering..
tapi korang mesti leh agak kan...
kering macamana...
cantiiikkk.....
habis sesi memasak dalam kul 10...
pahtu...dijamu dengan nasi ayam..
walaupun ayam aku besar taik hidung..
tapi tetap di panggil nasi ayam...
49 comments:
hihihi..baca cerita eita mmg tak sah kalau tak gelak sesorang depan pc nie sampai mia dok tanya..mama gelak apa tuu....hahahah gelak kat acik eita nilah..story dia selalu buat mama happy..tahniah..ni nak kena bg anugerah nie....
huhuhuh....lapar...lapar...
ayam beso taik idung..aii terus rasa geli nak makan..hihuk :D
akak ske karipap kentang dari keledek..walopon owg kata keledek tu manis..owg ganu pagil gape?..stele yer..lupa lak ke ketene..kalo salah sila lepukk :)
nasi ayam tu kesukaan KY tu hehehe
salam kenal dr blogger baru
asal tengah lapar je mst blog akak psl makan. nasib badan~~ =p
Tgk inti tu teringin pulak nak buat karipap.suka karipap inti kentang mcm ni.
sama lah kita bz jer sekarang ni
owh suka memasak juga eh
hihihi...kenapa ayam tue besar sangat....inti karpap memang mantap!!
sedap tgk inti karipap tu...inti karipap ni boleh masuk dalam list untuk bulan posa ni hikhikhik
eita ni mmg kelakor sokmo la cara dia tulis..camtu gaknya cara dia ckp..mmg kelakor giler la..
Salam Ta,
Heee akak suka karipap, dulu tiap 4-5 minggu buat 20 bijik. Tapi sekarang ada orang bagi 40 biji tiap2 bulan, free jer! Alhamdulillah!
@izan mama mia
hahahaha...doh memang otak penuh air kak..
ni lah jadi nyer...
anugerah yang takleh tahan ni...
:)
@Cik blogger sengal
relaks..relaks..
@Tihara
hahahahha....perumpamaan kecik je kak...takde nyer sapu taik hidung...
orang ganu panggil ubi stela...
karipap ubi pun sedap lah kak...
@KY
sedap...
@angahpikah
haahhahah...
saja pedajal...
@Norzie hany
sekarang ni kentang tengah murah...
5 kilo 4.99,,..
tu pasal lah buat kentang..
@Telor Power
letih giler..
tak suka memasak tapi suka menyibuk dekat orang tengah masak...
@Che Rosliza Che mat
ita tak berapa suka makan ayam...
jadi dah nama nasi ayam..kena lah ambik jugak ayam...
@Wanieys
sepantas kilat tu untuk menu bukak pose...
aduhhh..
@fieda
dalam blog je kelakor..
kat luar....
ermmm...
lagi tak betol kot..
hehehhehe
@MOH KEMBARA
wslm...
rezeki tu kak..
40 biji tiap2 bulan..
best lah kak...
tak nak kongsi ke?
smpai terbau2 inti karipap tu kt sini..hehe..nmpak sedap...=)
Malam-malam jadi lapar !
nnt dtg umh, bwk lah karipap ye. hehe.
sedpnye nsi ayam
tu dia... last2 blh plak tayang nasi ayam.. adehhh.... :-)
Sedapnyer.. tapi kenapa last last tu ade nasi ayam.. hehehe sedap tu..
Lama dh akak tak buat inti karipap..sbb skrg syok beli yg frozen je.
Apsal ayam tu ciput sgt? Amik la lagi..
alala.. mana karipapnya. ha. cam tu la kalau akak buat inti karipap. tapi akak suka letak hirisan yam or daging dalam kentang tu.
hahahaha.. lawak la kamu ni. ayam besat taik idung.
aku lapa!
wah....bestnye.....bleh la try nnti bln puasa....
Mana karipap nya??nk bljr jgk cmne nk buat kulit karipapnya..hehe..tetiba ladt skli ada nsi aym plk..
@izzah
rasanyer dah tutup..
macamana lah leh sampai jugak bau tu...
kihkihkih
@Djangkaru Bumi
waduhhh...
kok berdangdut perut kamu ya...
hehehee
@9n0L4
boleh2..bagi alamat...
@IntaNBerliaN
hari tu tuan umah wat nasi ayam...
layan je..
@Nurul Akmal
nasi ayam fokus utama..
hahahahha
@Ujie
jarang beli yang frozen...
suka makan ulam dia je...
@wantie
atas kreatif...
perumpamaan sebab terlalu sikit..
hehehe
@Asrul "iLham" Sany
meh makan...
@HeNRieTTa JoSe
boleh2..jangan lupa pos sini sikit..
@teratak hati
sabar2.....
nanti kita usaha kan...
tu menu utama...
depan rumoh ade tiang bendera. huhu.
waaaa...suke2...
Nanti M bleh cuba buat inti karipap sendiri plak..sebelum ni asyik beli ja...
pesal ayam kecik je kak
Betul
Betul
Post a Comment