Monday, October 8, 2012

SOLAT ISTIKHARAH.....

sambil2 bersiap nak gi keje...
aku bukak tv tengok tanyalah ustaz....
tajuk 'hebatnya solat istikharah..bah 3...tv9...7 pagi.......
tertarik pada satu soalan...

orang tu tanyer..lebih krang gini lah soalan dia..aku pun tak berapa ingat....bab nyer dah 3 hari yg lepas...

'KENAPA SELAMA  BUAT SOLAT ISTIKHARAH...TAPI MASIH TIADA PETUNJUK APA2...AKIRNYER SAYA BUAT KEPUTUSAN SENDIRI ATAS DASAR LOGIK TAPI RASA WAS2....SAYA BUAT SOLAT TAPI MASIH 50 50....ADAKAH SAYA MEMBUAT KEPUTUSAN YG SALAH..

ustaz tu jawab.....kesimpulan dia macam ni lah..aku pun ingat2 lupa..

rasulullah SAW..sendiri mengajar solat istikharah...sepertimana dia mengajar al quran kepada sahabat2nyer..mustahil tiada petunjuk...
jadi cuba cek diri kita macamana.....
tengok mandi hadas besar sah atau tidak......
bacaan al fatihah dalam solat......
bacaan dalam solat..
cara ambik air sembahyang macamana...sah atau tidak...
syarat sah solat yg x kena

jadi sebelom persoal kan tentang keputusan dari solat tu..cuba tengok diri kita dulu macamana....
setiap keputusan dan kejadian adalah dari Allah....
jangan lah kita mempertikai kan apa yg Allah dah tentukan untuk kita...
sentiasa lah berusaha mencari keberkatan dan kerahmatan Allah...







semalam mimpi jupe ayah aku...berada kat taman yg penuh dgn rama2...
rindu padanyer


13 comments:

9n0L4 said...

macam mane die boleh persoalkan petunjuk tu kan. huhu.

Cik.blogger said...

betul tu....

eita said...

9n0L4...

tu lah....

eita said...

cik blogger..
:)

Si Matatajam said...

Betoi kata Ustaz tu kan..kesimpulannya,kena check diri kita dulu sebelum persoalkan apa2...

Siti K------- said...

betul kata ustaz tu....check dulu amalan kita dh sempurna ke...

izan mama mia said...

petunjuk dr Allah...

Masya said...

petujuk dr allah ni ade macam² sebenarnya... mungkin dia x sedar yg dia telah diberi petunjuk ermmm

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

apa yg uzataz tu kata betul sgt..kita kena check diri kita dulu sempurnakah diri kita ni

Tihara said...

Alhamdulillah ita, mimpi yang indah...Al Fatihah untuk arwah

ttg solat istikharah, akak ada baca dalam malah al islam..dia kata tak semestinya dalam bentuk mimpi kita dapat petunjuk..adakalanya gerak hati pun petunjuk juga..namun akak sangat setuju dgn pendapat ustaz tu :)

IntaNBerliaN said...

al fatihah utk ayah ita... seronok dgr mimpi yg siap ada rama2... macam indah je tmpat tu...

QasehnyaRania said...

Ya betol..perbaiki kekurangan diri

alfatohah..

QasehnyaRania said...

Alfatihah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...