Monday, January 23, 2012

MERIAHNYA TAHUN BARU CINA..


rutin tiap2 tahun...
ambik kesempatan melawat uncle, untie, n all my cousin...
tiap2 tahun berkumpul lah..
walaupun mak aku dah takde sambutan diorang tetap meriah....
tak nak cakap banyak..
korang layan gambo je erk.....


untuk elak kesesakan...
adik aku lalu ikut pantai....
santai je...

ambik angin pantai..
tapi sayangnya...
diorang semua taknak ikut adik aku..
nak jugak lalu ikut jalan utama..
sesak giler2...

lalu kat pelabuhan..
tengok bot tunda..

sampai dulu pada orang...
tengah menunggu..
abang2 aku kat belakang...

sampai dah kat umah uncle aku..
kat kemaman..
biasa diorang semua berkumpul kat umah ni..
pastu barulah pergi kat umah lain...
ingat lori bawak tarian naga..
sekali lori angkat sampah daaaa.....
cuti2 pun diorang keje jugak..

abang aku ni sibuk..
enterframe.....
cari orang nak suh tangkap gambo dia...
aku..buat2 tak nampak je..

tengok...
betapa sukanya budak tudung pink ni...
tengok limau n air yang bertaburan..
sebenarnya tak tahu nak pilih yang  mana tu..
tu yang jadi sawan senyum jap..

x tahulah apa yang di bincangkan...
rasanya topik serius kot...
malas nak capur forum orang tua..
bab aku berjiwa muda...
hahahaha...

haa...makan...makan..
tambah..tambah...
banyak lagi..
tak cukup leh order lagi...

sadisnya tahun ni takde pinggan kertas,...
makan dalam polisterin je...
takpe2...layan makan dulu...
sedapppp....

bergambar kenangan...
sebelom bertolak ke pasir gajah...
umah untie aku n uncle sulung aku...
jom...kita jalan lagi...

sampai dah....
kat belakang umah untie aku..
kat depan ni umah uncle aku...
dalam kampung melayu ni...
diorang ni je keluarga cina..
yang ada....


layan limau lagi..
ermmm...kalu tenung lama pun limau tu..
takan bertukar menjadi bongkah mas..
makan je lah...



anak sedara aku mencuba bakat..
sebagai maskot dragon..
nak buat tarian naga tak reti......
kah..kah..kah...
ntah sapa punyer lah ni..

bergambo dengan sepupu aku...
mei lin....
jurugambo profesional..

bergambo kenangan di kampung pasir gajah..
sebelom berangkat ke kemasik plok...
jangan tanyer nape gambo aku jadi macam ni...
huhuhuhu...
cover lens aku retak lah plok..
tak tahu kena apa2..
tiba2 je...
aduh...mood ambik gambo terus hilang...

sampai kat kemasik..umah uncle aku...
belakang umah dia pantai...
jadi lepak ambik gambo dulu...
seronok...
walaupun pantai kat belakang ni..
 hakis teruk...
ribut baru2 ni...
nak layan gambo pantai ni..
nanti2 aku masuk ye..

layan sate..
sukenya budak tudung pink tu makan..
sampaikan dengan lidi2 nak sental...
hahahahaha...

tengok jam dah kul 3...
singgah kat umah ahmad umar...
seberang sungai umah uncle aku je...bukan jauh pun..
tumpang mayam..
seksi tu budak botak ni..
cuaca panas..tu yang buat aksi terlampau tu...
walaupun tido..
budak ahmad ni pun tetap dapat angpow...
tak sabar tunggu dia besar..
aku nak usik dia..
best bau baby...masam2....bau minyak yu yee...

angpow yang berjaya aku kutip...
hahahahaha...segan giler tu..
dah tua bangka dapat lagi angpow..

cover  lens aku yang retak...
esok sebelom gi kelas...
 nak gi survey kedai...
nak tukar cover baru...

19 comments:

Tihara said...

eita mix chinese ke..baru tau, memang meriah laa..tp tk dpt tgk semua pic..line tgh sewngal tgh2 bulan ni..koh3..

eita said...

yup...mak cina..
sama lah line umah eita pun lembab semacam je.....

budak kacamata said...

lagi2 muke budak tudung pink tue yg makan..banyaknyer die makan..org laen sempat makan x??hahha..

Abang Jonni said...

ooooo... pan pasifik eh? huhuhu.

huiyyyooooooooo... banyak angpow la tu...
huhuhuhu.

eita said...

budak kacamata..
hahaha..tau takpe...

eita said...

abang jonni...
pasifik?....dah rasa macam duk tengah lautan je...huhuhu....

kau ada?..takde kan..kuikuikui...

♠QlaterianKhalifa♠™ said...

hu....bestnyer...tregt kt adik angkat...mix pakistan n chinese... skg tggal kt Thailand... mix culture wt everything harmonise..=')

mylife-mysin-myfate said...

best kan family campur ni..bayak kali leh sambut raya..happy CNY

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Eita,
Lambatkan kawin Yong, supaya buleh kutip banyak angpow tiap tahun! Bape dpt tahun ni?

eita said...

qlaterian....
leh lah join sekali kan..

eita said...

mylife-mysin-myfate...
tulah kata kan...
banyak kali sambut banyak kali dapat angpow..hahahahah

eita said...

mohkembara....
alah...yong kalau lambat kawen...lambat lah leh keluarga...
angpow?...leh lah beli hncet blackbery se..kih3...

beautiful_rose said...

seronoknya....
aku tak pernah jumpa lagi sedara mara aku kaun cina sebelah ayah.teringin nak jumpa dan kenal kenal.

eita said...

waaaa...kau pun pan asian jugak lah ye....
try cari lah rose...
dulu2 keluarga aku pun macam kau jugak..tak pernah kenal pun....
tapi adik beradik mak aku cari mak aku..tu yang sambung balik tu...

meriah...

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Wah! betullah budak tudung pink tu, ingatkan vegetarian ori atau 80% je tapi nampak gayanya tak macam tu...
W/pun nenek saya mmg cina betul, tapi rupa keluarga saya langsung tak nampak ala mix-chinese. Rupa ala2 bangla-pakis adalah setelah campur darah melayu. Sebab tu bila org panggil saya yob, rasa nak gelak pun ada, X ada rupa pun macam `kejor yob kejor`!

eita said...

waalaikumussalam....

tudung pink tu anak sedara ita yob...dia 100% karnivor...sayur dia tak sentuh.....
waaa...semua campuran belaka ni....
nak sampai ke generasi ke generasi tu yang kulit dah lain tu....

IntaNBerliaN said...

ooo eita ni ada keturunan cina ke... bestnya.. leh g rumah sedara mara bila cny

eita said...

yup....bila raya cina ita ziarah diorang...
bila raya pose..diorang plok ziarah ita...

QasehnyaRania said...

Baru 1 msia kan...;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...