Sunday, April 21, 2013

BIHUN TOMYAM...

Walaupun citer dah basi nak tulis jugak...
balik kena hujan baru ni..
terasa nak makan benda yang panas...
so terhasil lah tomyam bodo je....
meh aku ajar buat tomyam home made...
chewaaahhh...dah macam chef dah..
chef yang telah di buang keje..hahahha...
sebab terlebih home made sangat..


bahan2 untuk menumis..

10 ulas bawang putih..
20 biji lada kecik..
1 biji limau nipis..
4 helai daun limau purut...
2 batang serai...
2 biji tomato yang telah di lenyek dengan steamroll...

 
1 bungkus ketiak jagung....ketiak korang aku tak nak...
nanti berbau plok tomyam aku...hahahha...
2 batang lada besar...
bunga kobis..(anggar je lah banyak mana nak letak.)
1 batang carrot..
4 pelepah kobis panjang...
1 biji bawang besar...di mayam..lupa nak letak gambo plok..
dah tua sangat aku ni sampai sume aku lupa..

 
udang n sotong..
(ambik gambo dr cik google..)
aku lupa nak klik hari tu..
aku tak guna ayam..
sebab aku takut nanti ayam lemas plok dalm kuah tomyam nanti..
jadi guna udang n sotong je..
sebab diorang dah biasa duk dalam air..
kihkihkih

panas kan minyak..
nak tau panas tak..
ce celup jari dalam minyak tu..
angar2 dah melecur kulit tu ..
kira minyak tu panas lah ye..

bila dah panas...
masuk kan bawang putih...
tumin hinggan kekuningan..

pah tu masuk kan lada kecik..

bila dah naik aroma dia..
*tohok plok tomato yang telah di lenyek tadi...

 
dah angar2 garing..
masukkan air,...
ikut suka lah nak banyak mana air tu..
anggar2 nak hirup sampai kembung perut tu...
masuk air banyak sikit..
..
 
pahtu masuk kan sayur yang keras dulu......
pahtu baru sayur yang lembut...
masukkan garam..
pahtu perah asam limau..
kasi masam kaw2 punyer...


pahtu celur bihun dalam air panas...
taruk dalam mangkuk..
curah lah tomyam tadi ...
mabeles...
(tersangat perasan di sini..hahahha)


*TOHOK...bermakna campak....buang...dan seangkatan dengan nyer..

48 comments:

Acik Erna said...

assalam eita..teringin pulak acik nak cuba ni..mestisedap

Tihara said...

ini tomyam bijak namanya..
tak payah beli pes tomyam tu kan..
sedapnya ita, makan sorang2..cubit kang

eita said...

acik erna...

wslm akak....

cuba jangan tak cuba...

eita said...

kak tiha...

bijak sikit je tu...

tak best guna perencah tomyam...

hujan hari tu..lupa plok nak ajak...ehehheheh,...

Gee GTG said...

salam kak eita..
gerenti lepas cube semua step kak eita tu.. hilang tangan kitorang..
nampak sedap!!!^^

Jay Ar said...

Anak2 JR kalau teringin nak makan mee atau bihun tomyam mereka cuma beli mee/bihun segera tomyam...kata mereka murah dan cepat! Cuma bahannya tak sesempurna mana lah...

HeNRieTTa JoSe said...

Yummy...rietta xpernah lgik buat tomyam sendiri...hahaha, bli pes jerr....pastu truk cmpur air, dan yang seangkatan dengannye...itu sj....

Ujie said...

Tabik la kat eita nih..udah le dok sensorang, tapi rajin buat yg home made.

Akak guna paste tomyam dari thai je, sdp dan mudah. Kalau tunggu buat mcm eita, mmg tak makan tomyam le jwbnyee..hihi

KY said...

eemmm...sedap tu eita...suka tomyam tapi tak blh pedas sangat

umi alya said...

tohok, pahang sgt eita, wahhhhh pandainya anak dara ni masak..

❤Kamsiah❤ said...

akak tak pernah buat pes tomyam sendiri..tabik la pada Ieta

ANNA MARIANA said...

wah,sedapnyaaa....
terliur pula anna nengoknya...

izan mama mia said...

wah rajinnyer anak dara nie masak tanpa bahan segera tuu... menu sihat ler nie yer banyak sayur... ehe... nak seperiuk.. boleh ??

wantie said...

kalau akak le tak de pes tom yam . memang tak menjadi la tomyam tu.

ko memang bijak!!!

Obat Sakit said...

tumis memang nikmat apalagi tumis kankung. Belum lama ini saya juga memakan tumis kangkung. Tapi sayangnya terlalu banyak akhirnya perut jadi sakit

Masya said...

tom yam my faberat sampai bila² makan pg ptg siang malam ok jer.. semalam pun baru masak..

Z ie said...

aduh bikin ana terliur da... huhu lapaq dah tengahari ni..

Kesuma Angsana said...

KA kalau tomyam mkn dgn apa pun sedap hehehe

Cik Pena said...

perhhhh...sodap eh...meleleh air liur tgk tomyam huhuhuhu

Kuazue Mohd said...

cik eita email cik azue ttg bantal tu yer..

kuazue@gmail.com

eita said...

gee.....

wslm...

hahahhaha..mujur hilang sikit je ork

eita said...

jay ar...

ita pun makan jugak sekali sekala tapi hanya megi tomyam kosong

eita said...

rietta..

hari tu terlebih rajin...

eita said...

kak ujie...

duk sorang2 lah terpaksa masak kalau nak makan....
kalau ada orang main order je...


takde pun pes2 tu kat umah..tu yang terpaksa buat home made punyer

eita said...

ky..

tak pedas mana pun..

eita said...

umi alya..

ita tganu+pahang...

anak dara mesti lah kena pandai masak..kalau tak macamana nak letak hantaran tinggi2...hahahhahahah

eita said...

kamsiah...

belajar dengan kakak ipar dulu2...ni nak bagi ingatn fresh balik...

eita said...

anna...

kalau terliur tu memang kana makan tu

eita said...

izan...

hahahhah.....
bukan setakat seperiuk..dengan periuk2 sekali ita bagi....

eita said...

wantie...

ita memng tak pernah beli pun pes tomyam...huhuhu...

eita said...

obat sakit..

hahhahaha...kalau makan banyak sangat memang lah sakit perut

eita said...

masya...

hari hujan best kalau hirup tomyam

eita said...

zie...

ni macam nak kena order ni

eita said...

kesuma angsana...

betol2..

eita said...

cik pena...

hahha...saja bagi terliur..

eita said...

kuazue..

ok

9n0L4 said...

oooooo. pakai bwg putih ehhh. slame ni masak tomyam, tak letak pulak bwg putih. hehehe.

intanfirdaus247 said...

salam kunjung..salam pekenalan..:)) sedapnya tomyam

MAZLIZA ABD RAZAK said...

wah...mesti sedap ni

Ibu Lala said...

Tomyam buat sendiri lagi sedap dari yg dibeli kan. Sedapnye tomyam tu. teringin pulak pagi2 ni. Dah la kat sepital sejuk2 ni. Mkn panas2 lg best

are_lin@yu said...

mntk sikit blh.hihi

eita said...

9n0L4..

kalau home made punyer memang guna bawanng putih

eita said...

intan...

nk tau sedap kena rasa dulu

eita said...

mazliza...

meh lh rasa..hehe

eita said...

ibu lala...

memang pun..puas hati sikit makan

eita said...

are_lin@yu...

boleh

jaakechik said...

peberet jaa ni...alamak, terliurnya!

QasehnyaRania said...

tengok tomyam akak saya dah lapar tau :)

hirup panas2..sedapnya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...