Monday, November 5, 2012

MACRO...

Hari tu masa raya sempat belajar dengan abang aku..
seorang photographer yg terkenal...
tapi korang mesti tak kenal ...sebab dia tak terkenal pun...hahahha...
abang aku ajar macamana nak ambik gambo guna setting macro...
kamera kita takde lens macro..hanya ada setting macro je...huhuhuuh..
adjust je kat kamera...
lepas tu guna kreativiti kite sendiri...
bila dah betol2 fokus pada objek tu baru lah leh klik
ni lah hasil nyer...


mesti korang pernah tengok bunga ni kan..
dulu ada alkisah nyer yg aku tulis...
kalau lupa bukan tak ingat..
klik lah balik kat SINI..
hari tu lalu..
ada nampak bunga dia tengah kembang...
streeeeettttt....aku berhenti motor...
(jgn tiru aksi ganas macam aku ni..hahahha)
cepat2 ambik gambo....
mujur orang takde..

hah!!!!...ce teka yg ni..bunga apa...
kalau takleh jawab..tak yah jadi tukang masak lah...
wahai suri umah semua..
baik gi lepak kedai kopi...
kehkehkeh...

kaboooo.....
duk atas lambur umah aku..
tengah wat kuak lentang...
sebelom tolong dia bangun balik aku ambik gambo dulu..
hahahahha...jahat tak aku...
bile bosan secara automatik aku bertukar pada..
pembunuh bersiri...

yg ni paling aku suka..
kiut giler paku pakis ni...
depan tangga umah adik aku..
adik aku bela jadi serumpun ...
ok..fine..xyah cari paku kat sini..
memang takde pun..
nak cari paku gi kat kedai hardware lah..



malam ni study untuk BI 1 & 2 esok....

51 comments:

Ujie said...

Akak nk g lepak kedai kopi la..tak pass jwb soklan eita. keh3!

Akak suka gmbo makro gak..tp cuma bole guna setting kamera yg tak canggih je tu lah.

Gambo pakis tu cantik sgt lah! Dahle tak pnh nampak pakis mcm tu.

eita said...

kak ujie...
hahahah...jom kite gi lepak ..sembang2...

sama lah kite....

paku pakis ni pakat tumbuh je kat depan umah adik...comel..

Mishter Izwän said...

terer la kak capture. . smart macam pro :)

Karukord Jagau's said...

ok hasil yang memuaskan :)

sal ya said...

cantik2.

dya bunga said...

cantiklah..walaupun xde lens..:)

IntaNBerliaN said...

cantiknya :-)

HeNRieTTa JoSe said...

Ada erksetting macro? Xpernahpasanplak.....nnti blik nk cr...hehehe.....

Cantk gmbor bunga bunga tu semua....

Cik Siti said...

cantekk lorh paku pakis tu...mesti baru tumbuh & masih segar..uishhh..lau wat ulam pn best tu.. :P

Kesuma Angsana said...

pic2 yang cantik2, suka sgt

Norzie hany said...

Cantik terang dan jelas pic tu,mesti kamera eita ni mahal ye.

izzah said...

bestkan guna macro ni...sy dlu pn masa pndai guna macro,suka sgt2 amik pic bunga2 n serangga...try amik pic semut plk..best sbb nmpak clear n mcm jurukamera pro je tau...hehe..(perasan sendiri)

juanz said...

cantiknya.... ajar zuan boleh x eita?

Waqheh said...

SEMAKIN LIGAT MINAT KO BEDAH..LAMA AKU X MAI SINI YG KO PUN BUKAN NAK P UMAH AKU DAH AKU TAK MAI..

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog bg komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog..chat box pakjoe tidak dikira nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

wantie said...

hahaha... kena balik check camera ni. ada setting macro ke idak. ade ek setting macro tu. kui kui.. memang akak buta camnera la dik oi..


Haish... akak pun tak tau bunga apa tu. bunga sawi ke? kahhhhhhhhhh

Tihara said...

as salam

akak rasa bunga kailan/sawi/fat choy kut..akak terer bab2 masak ni taw..hahah cam iyer2 ooo jer.. :P

camera cikai akak ni macro dia auto..so seswai la utk org yg buta kayu ttg photog ni..huhik :D

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ok nk p lepak kedai kopi ni pasal xboleh jwb gambo kedua tu hikhikhikhik...

-meeSUPERGIRL- said...

mee amek gambo ikut suka hati je . hahahahha

teratak hati said...

Cantik la..rajin nya mensnap gambar..bunga ape eita?tk kenal pun..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

sungguh ohsem,,suka semua gmbar cantik =) berbakat ni,hehehe

izan mama mia said...

hihihiih..nk g lepak kedai kopi laa.jom eita...ala setakat secawan jer..leh dok gebang xyah masak huuhhu..

kiter xder camera canggih+mahal...eita..

sHaRiNa eLyaNa said...

Haha..sha xtau gak bunga tu kak..jom lepak kat kdai kopi..hehe..pmbunuh bsiri haha

9n0L4 said...

kak, jom lepak kedai kopi. hehehe.

syiela said...

cantik.... menarik

Si Matatajam said...

Cantik sgt2 pict tu Eita..nice captured..M paling suka yg paku pakis tu..unik!

eita said...

mister izwan..
takde lah pro sangat

eita said...

karukord..

:)

eita said...

sal ya..
thanks

eita said...

intan berlian..

:)

eita said...

rietta,...
untuk kamera kecik..kalau x guna auto..memang dia ada setting macro...

eita said...

cik siti...

ni paku pakis hiasan..x leh makan..kalau makan jugak akakn mengalami sawan

eita said...

kesmua angsana...

wat cuci mata kak

eita said...

norzie...

boleh lah...

eita said...

izzah..
tu lah memang best..tapi kalau guna seting ni terhad sikit tak macam guna lens macro..
seketol seketol leh nampak body semut

eita said...

juanz..
boleh je...

eita said...

waqheh..

asal aku gi lepak kat kau..asik sama je..

kau pun jarang update sekarang

eita said...

cerita best...
tima ksih

eita said...

wantie...

hahahha...cepat2 cari...

ni memang tukang masak yg sejati..leh tau bunga apa.

eita said...

kak tiha...
wslm...
memang tukang masak pro ni...

yg auto pun ada..guna manual pun ada....

eita said...

wanieys..
jom..jom

eita said...

teratak hati..

bunga sawi

eita said...

norshahfeza...

tima kasih atas pujian...

eita said...

izan..
jom..jom..sebelom kedai kopi tutup...
hahahhaha....

eita said...

sha...

meh pakat gi sekali kat kedai kopi

eita said...

9n0L4...

jom..jom..izan belanja...hahahhaha

eita said...

syiela..

:)

eita said...

si matatajam...

memang unik sangat2

Siti K------- said...

alamak, kena lepak kdai kopi ni...xdpt jawab...hahaha

*teringin nak amik gambar cmni..bleh setting2 bagai....hehehe

Kasih Salina said...

salam eita, kalo kat kg senang jer nak cari pucuk paku & tak yah nak membeli bagai..segar2 plak tu kan..

Che Rosliza Che mat said...

cantik...pandai ieta cupture..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...