Monday, July 1, 2013

PERIA KATAK...

aku suka sangat wat keje bedo'oh macam ni..
duk lah menunggu frog of peria ni berbuah...
peria katak kat umah jiran aku...
kalau zaman duk kat australia dulu tanam anggur tepi tingkap..
kat malaysia tanam peria katak tepi tingkap...
tempat lain memang takde..
hahahha...


antara khasiat peria katak..
  1. mengawal paras gula dalam darah..terutama untuk yang mengidap diabetes
  2. boleh mengurangkan buasir..buat jus+epal hijau untuk kurangkan pahit.. 
  3. merendahkan tekanan darah tinggi..
  4. baik untuk penghadaman...
  5. menyembuhkan sakit sendi...
  6. sapa2 yang nak kurus pun leh cuba minum jus dia.
 tapi jangan makan banyak sangat..nanti kena chery bery plok...aku tak jamin tu..










19 comments:

Gee GTG said...

peria katak..
alaaa.. titew xleh makan.. nanti titew.. x boleh..
alaaaa.. titew x suke sebenarnye.. pahit sangaddddd...
cane akk boleh makan nim..hmmmm..

hainom OKje said...

Ooi gitu.... Ingat terus keluar perianya.... Rupanya berbunga dulu yeh... Baru tau kita!

Ujie said...

Peria bagus..tapi akak tak penah try makan.

Lama dok ostrolia???

Puan Kutu said...

goreng sambal letak telur sedap ni.hehe

eita said...

gee....

titew mkn selamba je....
kite minum guna straw..terus telan...
ok je..takde plok koma...hahahhaha

eita said...

hainom okje...

hahahaha.....lumrah alam..kena ikut step...

eita said...

kak ujie....

ita biasa makan...

hahah...duk dalam mimpi je kak...


eita said...

puan kutu..

tak pernah mencuba lagi ni..

wantie said...

Suka jugak. Peria ni tak pahit mcm peria besar tu kan. Wat ulam pun akak bedal dik

ros_reeza said...

tak berapa gemar sangat.. tapi, kadang-kadang tu makan jugak..

HeNRieTTa JoSe said...

Peria katak....rajinnye akk....siap tunggu dr mula berbunga sampai lah dah besar...

❤Kamsiah❤ said...

peria katak ni lbh pahit dari peria besar,yg hijau muda tu...tp kalau goreng,peria katak lbh ranggup...sedap..

Masya said...

suka makan goreng dgn tepung...

Kesuma Angsana said...

KA mmg suka ni wat sambal best !

man said...

pahit sgt ni..hehehehe

eita said...

WANTIE...ha'ah kan....suka jugak makan ulam dengan nasi goreng..


ROS REEZA....sekali sekala leh layan ni



RIETA....ahhaha...time bosan semua jadi belaka..



KAMSIAH....tak rasa pahit mana jugak kak...makan ulam pun memang dah ranggup kan..




MASYA......belom cuba lagi ni...



KESUMA ANGSANA....belom makan lagi kalau buat sambal..



MAN....takde lah pahit sangat

izan mama mia said...

wah rajin sungguh dok tgg proses kejadian peria katak tu,

jaakechik said...

biasanya org tua suka buat ulam peria katak ni... katnya byk khasiat... pahit2 dia pun bgus utk kesihatan.. :)

9n0L4 said...

akak mkn ke? huhu. mesti dh bese sampai tak terkesan pahit nye tu. huhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...