Tuesday, January 15, 2013

CATATAN PERJALANAN AKU...5

date : 5.1.2013...

aku berangkat balik kampung semula...
balik dengan kakak aku..
ph anak dia balik sekoloh...

bye..bye,...
KL...
ada umur datang lagi...
mungkin menetap terus kat KL kot..
hahahahha...
perancangan Allah kita tak tahu...

berhenti rehat sambil solat..
kat hutan lipur lentang..
kat mana...tak tau lah plok..
hahahha....
aku memang tak ingat jalan..
sebab tu aku ada PA..
tukang tunjuk jalan untuk aku...
tapi sekarang ni PA aku begitu sibuk..

suasana air dia macam kat sungai congkak je..
tapi sedikit keruh..
mungkin baru lepas hujan..

memang tak jauh beza dengan sungai congkak..
miniature effect...

budak 2 orang ni sibuk jugak nak basuh tangan kat sungai..
air dia memang sejuk...
miniature effect...

dah habis menghayati alam..
masa untuk makan..
bawak bekal dari umah..
jimat belanja..
nasi goreng sambal tempoyak..
aaaaaa...sedap nyer...

masa nak solat..
anak sedara aku menjrit..
kata nyer ada ulat...
aku kata ulat je kan..
nak takut apa...
kuis je lah..
sekali ambik kau..
ulat gonggok yang besar pernah aku lihat..

aku try kuis dengan ranting..
tak tertutup pun..
mungkin sebab tubuh dia panjang sangat..
jadi terpaksa guna tenaga solar yg lebih kot...
pakcik tu cakap...
ulat gonggok hutan memang besar..

semut yg mati meragam...
mati sebab tunggu makwe tak datang2..
atau pun mati sebab terlebih makan gula..
nampak tak tubuh dia berhablur..
tu lah kesan terlebih gula dalam badan..
atau dalam bahasa saintifik dia kencing manis..
jadi kena beringat lah sebelom kena...
semut sanggup mati sebab gula...
hahahahhaha...
hebat tak aku buat analisis...

mujur tak ter*jiret...
traffic jam..
semut melintas...

ni lah rupa semut tu..
aku kasi sikit tumbesaran pada gambo...
macam anai2 pun ye ni..
dia tengah berpindah tu..
tu yg jadi jammed jalan..


bunga apa tak tahu lah..
pakai klik je ni

kulat sisir...
agak2 boleh makan tak?..

sampai kat kemasik..
kakak aku lapor lah plok...
singgah kat pantai kemasik..

menghirup udara pantai...
rindu nak sampai umah...

aku order nasi goreng kampung...
diorang buat untuk aku..
nasi lemak goreng..
sebagai tukang masak hotel yg dah kena buang..
aku boleh tau cara dia masak..
bayangkan...
nasi lemak yg tak habis...
diorang pergi buat nasi goreng plok..
minyak bertakung..
dah lah tu bukan main crunchy lagi..sebab kerak nasi..
tak baik lah berniaga macam ni..
kalau takde nasi cakap...
nasi dah habis..
lain kali..jangan harap aku nak singgah sini lagi..


semalam tengok merlin akir..
sedihnyer....cite dia bertambah sedih bile baca lagi sinopsis dia kat blog che rose..
rasa nak nangis je.....
aku harap citer merlin se je aku tengok n bukak tv..
lain citer tak menepati piawaian aku..

45 comments:

ejulz said...

jauh perjalanan.. hehe

sHaRiNa eLyaNa said...

oh ari tu akak p kl..patutla snyp ja hehe

Fieda Rafli said...

seronoknyer baca catatan perjalanan eita...kak fieda pun pernah tgk semut berderet deret gini kat hutan lipur lentang ni..

Ujie said...

1. thanks ita, hadiah dah sampai smlm!

2. Lentang, Bentong, Pahang. Tmpt pertama akak g camping dgn kwn2. Dan ada kenangan kat situ..:)

3. Tu gonggok hutan, akak penah jumpa masa mendaki gunung.

4. Merlin..pun my fav. Samalah, akak buka tv utk citer tertentu je. Sedih kan dah abis..tapi rasanya ada sambungan sbb dragon kata Arthur akan bangkit semula bila diperlukan. Dan last tu merlin jadi org tua dgn ada lori lalu..

Hanamiko Sakura said...

seronoknya travel.. bekas tukang masak hotel kena buang? kompem chef kan.. hehe.. saya pun suka tengok cerita merlin tu :)

KY said...

selamat kembali ke kampung halaman hehe

QasehnyaRania said...

ye ke..dok kl area mana nanti kak/

geli la tgk ulat tu...eeeee

sampai hati kan.orang minta lain bagi lain.kalau orang tak datang jangan salahkan customer salahkan diri sendiri yg tak pandai nak jaga customer.

kalau ciksu dapat mcm tu comfirm suami ajak blah je. tak pon tak pasai2 kena je owner kedai tu ..

customer is right kan ..

izan mama mia said...

wah..banyak gambar menarik..best tgk air sungai tu walaupun keroh yer...ulat tu xnak tgk..geli laa..wah banyak semut juga yer..hihi

Kesuma Angsana said...

bestnyer ... terasa sejuk tgk!

HeNRieTTa JoSe said...

wah....smbil blk tu singgah sana sni lgik...bestnye.....

HeNRieTTa JoSe said...

wah....smbil blk tu singgah sana sni lgik...bestnye.....

Nazayiena Ayiena said...

Jauh perjlnn nie,sempat juga ambik gambar yg cantik2 tu.

9n0L4 said...

sapa KL nung. jauh jln. tadok ole ole keee. hehe.

Puan Kutu said...

nak kawen org kl ke tu nak menetap disana?hehe

Jay Ar said...

Ramai juga peminat Merlin...ingatkan anak2 dan istri JR saja minat Merlin..

Karukord jagau said...

jauh bejalan...sampai KL haaa...apa x singgah sekali kat umah aku huhuhuhu

Cho Zila said...

balik kampung adalah impian akak.. tak nak duk klni.. sedaptu nasi goreng ngan sambal tempoyak..

eita said...

ejulz..
sudah semestinye

eita said...

sha..

saja gi jalan hujung tahun..

eita said...

fieda...

kebetulan je terjumpe tu

eita said...

kak ujie..

sama2 kak...

oooo......lupa nak tanyer kakak ita hari tu...
tu yg tak tahu..


kalau ada sambungan lagi best nyer

eita said...

hanamiko..

hahahha....chef yg dah pencen

eita said...

hanamiko..

hahahha....chef yg dah pencen

eita said...

ky...

:)

eita said...

qasehnya rania...


hahahah...takde lah...sayang lagi umah kat kampung...

memang lah tapi seronok...

tau takpe..
memang sakit hati sangat...

eita said...

izan...

memang best..
nati pakat gi deh

eita said...

kesuma...

memang sejuk..
tengok pakcik tu mandi siap mengigil lagi

eita said...

rietaa...

wat hilang penat memandu..

eita said...

nazayiena...

bukan selalu dapat berjalan

eita said...

9n0L4...

tak sempat nak beli..
sebab tak gi shopping...hhuhuhuhu..

eita said...

puan kutu..

hehehehe...takde lah..

eita said...

jay ar...

memang minat giler lah....

eita said...

karukord..

dah cari tapi tak jupe..
hahahah...sesat beb

eita said...

cho zila...

seronok duk kampung lagi...

Si Matatajam said...

Banyak2 pict tu, teruja plak M tengok pict semut tu..

9n0L4 said...

haha. terbaik punye alasan. :p

jaakechik said...

wahhh dah balik kg semula yer...sonok nya dapat gi jeram... makanan pun best tapi tetiba lak ada pic ulat gonggok..aiyoooo....~jaa anti ulat...hikhikk

p/s : jaa pon layan merlin...mmg best dan sedih plus bila athur mati.

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Menetap terus kat KL? Wah! Ini mesti dah ada perancangan punye. Kalau dah ada tu, baguslah semoga ada impian masa depan yang cerah....

eita said...

si matatajam...

memang unik semut hutan

eita said...

9n0L4..

hahahhaha.....

eita said...

jaakechik...

terasa lega balik umah sendiri...

ulat tu tak makan orang..
hehehhe...

tu lah kata...sedih giler tu...

eita said...

tajnur...

waalaikumussalam...

hissshhhh...takde lah yob...
saja je berciter...
seronok lagi duk kampung sendiri

wantie said...

semut tu akak panggil kong kiak. kalau dia gigit terus mulutnya terkunci.

masa kecik kecik dulu pernah jugak di gigit semu ni.

eita said...

wantie...

ooooo....baru tau nama nye...

Che Rosliza Che Mat said...

semut pun nak berpindah randah...mungkin nak banjir kot....jahat punya peniaga...nasi lemak buat nasi goreng...memang hampeh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...