Tuesday, September 18, 2012

TERATAI DI ATAS AWAN....

tajuk xleh tahan hebat tu...
citer haprak...kihkihkih..
sementara tunggu kakak aku sampai ..
kitorang gi kelas sama2....
bile dah keje dia pergi sekerat jalan dgn hubby dia dari umah....
sekerat jalan lagi gi dgn aku...
tu yg duk lepak nunggu...
dah lama tak buat keje giler..
redah umah orang ambik gambo..
ehhehehhe....

terpegun tgk pokok ntah apa nama..
ph habis bunga..
dia tinggal kudup macam teratai..


ni hah kudup dia..
dah rupa macam tepung pelita pun ada jugak ni..

batang dia penuh dgn duri..
lupa plok nak sentuh duri dia tu tajam ke tak...
sapa2 yg suke cungkil gg ph makan..
leh je ambik duri ni hah...
panjang macm pencungkil gg...

ni lah bunga dia..
aku cari yg dah kembang..
takde pun..
rasanyer dia kembang time pagi kot...

rasa nyer ni bunga ulam raja kan...
spesis warna kuning..

ni pun aku tak tahu nama apa..
aku suka ambik je..
nak tanyer tuan punyer kedai cina ni..
tapi punyer cari..punyer cari..
bulan tak timbul2 jugak..
hehehhe...
xde orang nak tanyer...

59 comments:

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

cantik pulak gambo2 semua tu bila tgk dekat eheee

Everything's Everythings said...

subhanAllah cantiknya bunga tu ;D
hahah mcm tu pun boleh masuk kawasan rumah org utk snap gambar bunga xD

kak tini (umialya) said...

seni...

Tihara said...

wow cun gambo eita snap, nak jawab teka teki ni boleh..

bunga yg mula2 tu..kalo makcik2 kat rumah akak ni panggil pokok duri 7 bilah, ada makcik tu panggil ros mekah...dan persidangan nama bunga ni still berlanjutan sampai sekarang sejak akk kecik lg...

bunga kuning tu bukan bunga taik hayam ke ita..

yang last tu bunga bongor..cer gugel sure betui..dah lama cari nama bunga ni sejak form 4 lagi..kukui :)

eita said...

wanieys....
dah lama tak ambik gambo..gian..kihkih

eita said...

everything..
indahnye ciptaan allah..

hehehhe...bile dah suka sanggup je...

eita said...

kak tini...

seni itu indah

eita said...

kak tiha...

waaaa......hebat nyer kak...
kan betol ita cakap....
akak bab herba n pokok2 ni mesti no 1 punyer..

bunga taik ayam ke?...
nampak daun dia macam ulam raja...
cisss....tertipu gue...kihkihkih..
bunga comel giler tapi nama je tak comel..

kira betol lah tu...

ainnoraini said...

Cantik semuanya bunga2 tuu..kat rumah kakain x ada pokok bunga mcm tuu..

Mishter Izwän said...

seriesly tak penah tgk pokok2 tuh. lawa2 bunga dia

Tihara said...

kebetulan je eita..ada gok yg tak tau...semuanya ilmu Allah...photoshot ni buat kita lebih mengagumi alam ciptaan Allah kan..kalo kita wat tak care je..kita tk pk...

IntaNBerliaN said...

cantik sungguh yg warna kuning tu..

HeNRieTTa JoSe said...

chantek lew akk bunga dia...cam bunga ros pown ada...

PSSS xtaw kot teganu pggil pokok lain...

QasehnyaRania said...

datng cuci mata tgk munge sebelom ZZZZzzz ..

Si Matatajam said...

Kak Tiha ni bab2 flora ni mmg expert..kl M teka sure hmmmmmmmmm...hu hu..x tahu....

Zie said...

suka gak amik gambo bunga tapi tk tepek kat blog pun... nantilh hehe

Karukord Jagau's said...

last sekali tu bukan bunga kertas ke...?

Uncle Jonni said...

wah... tajuk yg bombastik... i like..
kehkehkehkeh..

bunga... ada satu bunga aku benci...
benci sgt...

bunga loan bank... grrr

izan mama mia said...

yes,,kak tiha kita dah jawab semua persoalan bunga aper tuu..dia mmg terer bab bunge nih...hihiihih...eita pulok bab ambik gambar mmg terbaik...likelikelike..

-meeSUPERGIRL- said...

bunga cantik .. tapi tajuk entry lagi perghhh ... hehe . ingat nak bermadah tadi .. hehe

Saya Disini said...

cntiknye bunga...

wantie said...

segar mata ni tengok bunga bunga yg cantik tu.

hilang sket rasa ngantuk ni

Ujie said...

Mmg pelik kudup bunga tu..tapi bunganya cantik!

Akak..satu pun tak tau nama pokok2 tu. ^__^

Afiq Yassin said...

rajin tanam bunga nie.. smart pix tu

angahpikah said...

best bila dapat tangkap gambar pokok pelik.. semenjak dok umah 14 tgkat ni, jarang dapat belek2 poko.. rindu camping!!

jaakechik said...

jaa penah tgk sume bunga2 kat atas tu...tapi tatau gak nama dia...hehehe.

eita said...

kak ain...
memang cantik tapi kat umah org je ni....

eita said...

mishter..
sama lah dgn akak..

eita said...

kak tiha....
betol2....setuju sgt..

eita said...

intan berlian...
tengah kembang...comel lagi..

eita said...

rietta....
rasanye kan kalau tengah kembang mesti comel lagi...

akak pun x tahu nama apa...

eita said...

qasehnya rania....
sebelom zzzzzz....cuci muka lah dulu...
ambik wuduk ke..
hohoohh

eita said...

si matatajam...

betol2...kita sama je..

eita said...

zie...
tepek lah kita pun nak tengok jugak..
mana tau ada bunga yg kita x pernah tengok

eita said...

karugod...
bukan lah..
lain terus kau ni

eita said...

uncle jonni...
hahahaha.....

sume orang benci bunga tu...

eita said...

izan...
nama dah blog herba tihara...mestilah tau bab2 pokok kan...

eita said...

mee...
kihkihkih....
sesekali bermadah pujangga

eita said...

saya di sini

:)

eita said...

wantie...

nak lagi segar..guna lah eye mo..
heheheh

eita said...

kak ujie...
macam teratai je sekali tengok...

ita pun sama jugak satu hapa pn x tahu

eita said...

afiq...
bukan akak yg tanam...pau gambo kat umah orag

eita said...

angah pikah..
jom camping

eita said...

jaa...
oooo....sekarang sudah tahu maaaa.

Che Rosliza Che mat said...

Cantiklah bunganya....baru first time tengok....

fieda said...

comey2 belaka gambor bunga tu..

9n0L4 said...

mcm pernah nmpk bunge yg last tu. tapi di mane ye. huhu.

Si Matatajam said...

Subhanallah cantiknya bunga dia...tapi seramlak tgk duri dia tu..

Telor Power said...

oooo pokok ni.
mmg sya tak tahu

Puan Kutu said...

jadi kerja sungguh eita nie.hehe btw nice pic..:)

eita said...

che rose...
samalah kite..

eita said...

fieda...
:)

eita said...

9n0L4...
kat tepi jalan biasa banyak jugak orang tanam kan..

eita said...

si matatajam...
duri tu untuk cungkil gg...
hehheheh

eita said...

telor power..
panjang ooooooo...
ingat tau lah tadi

eita said...

puan kutu...
hehehhehe..jadi je kak...
janji leh ambik

9n0L4 said...

oooo org tanam jugok ehhh. ingatkan tumbuh lior gitu. ;)

sHaRiNa eLyaNa said...

haha..lau xda pencungkil gg..guna duri tu ja kak..

izan mama mia said...

mai tgk entry silam..banyak bunga cam kedai bunge dah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...