Wednesday, September 26, 2012

MINIATURE EFFECT.....


korang tau apa itu miniature effect?...
kalau korang tak tahu ...
aku lagi lah tak tahu...hehehehhe...
mengikut fahaman komunis aku lah...
miniature effect ni...
salah satu teknik dalam bergambo...
gambo dia nanti akan nampak macam ala2 kartun....
dengan sedikit blur n wana yg terang....
biasa miniature ni orang guna kat kawasan yg penuh dgn orang....penuh dgn kete....pendek kata penuh sesak lah....senang citer...
nak citer banyak pun aku ni bukanyer pro sangat pun..
setakat ambik gambo bodo2 boleh lah.....
tapi aku punyer ..ikut suke je..
aku rasa nak guna ...aku set je...bukan susah pun...
 boleh set kat kamera je...
xyah nak edit2....
sebab aku tak suke edit gambo yg aku ambik...kalau setakat kecik kan size tu ..normal lah..
takde lah loading lambat sangat..
ph berjanggut tunggu..gambo tak kuar jugak...



yg ni baru lagi aku post hari tu...
tengah leloh nak turun bukit..
saja ambik guna miniature effect...
ada yg tanyer aku edit guna apa?...
ini tak edit pun..just set dalam kamera je...
korang pun leh buat..
try lah...

kalau kapal banyak..
lagi comel gambo dia...

nelayan yg telah pencen....

aku ambik dari klcc....
nampak beza kan..
rupa dia dah jadi macam bangunan yg di buat dari kotak..


kat pasar....
tempat yg ramai orang ..
sesuai sangat2

lelong durian di pasar...



masih di pasar...

kat sungai congkak..

ni masa kat atas  bangunan wholesale...

37 comments:

kak tini (umialya) said...

akak kamera cap ayam jer, xder byk fungsi (x reti nak adjust sbnrnya..)

QasehnyaRania said...

kamera biasa2 tp kalau tahu mengapliksikannya..mesti gempaq hasilnya kan.. ;)

Ujie said...

yg kat sg congkak paling akak suka..

kamera akak takde miniature effect ni, rasanya la. sbb akak rajin gak godek camera.

Tihara said...

camera ahkak pun yelek..tapi instagram ada kan..skrg camera tu dah lempar jauh2 main ngan henpong plok..senang kije..lawa2 gambar ita ambik dh lama duk perati yg blur ni tp tk ingat nak tanye ritu :)

Kesuma Angsana said...

cantiknyer gambar yg diedit ni

IntaNBerliaN said...

sy xpnh tau plak psl teknik ni sblm ni.. mklumlah kamera murah... hihi

Che Rosliza Che mat said...

sis tak tahu sangat pasal camera...suka tengok pic kat sungai congkak..

duniafana said...

cool...sesuai untuk pemandangan kot kak?...

Everything's Everythings said...

wahhh lawa2.. mcm lomo effect plak ;D

Asrul "iLham" Sany said...

kompom ko ambik gambar berdozen2 kannn

Si Matatajam said...

Owh yg tu ka miniature effect... M mmg suka tgk pict2 yg nampak fokus kat sesuatu camtu..

HeNRieTTa JoSe said...

rietta xpernah try lagik...xpndai...chantek lew akk...yang atas bangunan tu cam bangunan model jew...chantekkk

izan mama mia said...

hai..eita..saya tok reti pasal teknik2 camera nie...tahniah cik eita..mg terus maju dalam bidang fotoghafi..yer...

wantie said...

tak pernah guna pun teknik ni. nantgi akak godek godek dslr akak tu.

eita said...

kak tini....
cap ayam pun mujur ada kamera..

eita said...

qasenya rania...
hahahha....tau takpe...

eita said...

kak ujie...

oooooooo...ingat kan semua kamera ada menu ni...

eita said...

kak tiha...
instgram?...
ita punyer takde kot.....

eita said...

kesuma angsana...
set kat kamera..
:)

eita said...

intan berlian...

oloh lah ...
murah pun kamera jugak kan...

eita said...

che rose....
ita pun tekoh rajin je...ada lah godek2...

eita said...

duniafana....
boleh jugak..

eita said...

everything...
lomo effect?...
akak tak rahu lah..

eita said...

asrul...
yup....
500gb untuk sipan gambo..
huhuhu

eita said...

si matatajam...
ooooo.....

eita said...

rietta...
try lah ambik..
rietta pun cun jugak ambik gambo...

eita said...

izan.....
tak reti kena reti jugak...hahahahha....

eita said...

wantie...
waaa.....akak punyer lagi hebat dari ita tu....
rugi tau tak tak manfaat...

QA's ~ mamapapa said...

kamera ape eita pkai ?DLSR ke?lawwwwwoooo gamoborrr :)

Karukord Jagau's said...

Nk pinjam kumira tu bulih? Nk amek gambo jugak lah....kumira kita x de setting tu huhuhuu

9n0L4 said...

cntik lah stail mcm ni. tapi kne tgk suasane gmbr jugok kan. hee.

eita said...

qa's mamapapa..
canon 300hs je...
dslr?...hanya bermimpi di siang hari kot...
huuhuu

eita said...

karukord....

PINJAM?...
isi borang dulu....
hehehhe

eita said...

9n0L4...

ha'ah..
tapi ita ikut suke je..
rasa nak ambik..ambik je...

fieda said...

ingatkan selama ni eita edit guna software...comel aarr..

9n0L4 said...

ikut suke pun, comeyyy gok. sbb tgn org berseni kan. ;)

sHaRiNa eLyaNa said...

wah mmg terer la aka guna,,,sha xtau pun fnctionnya hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...