Friday, December 7, 2012

BAGAIMNA MENJADI SEORANG YG AMANAH

antara tip nye...

1. berpegang teguh dan bersungguh-sungguh melaksanakn syariat islam...

2. menjaga anggota badan drpd melakukan maksiat kepada Allah..

3.menjaga hak orang lain sebaiknyer dan memulangkan kembali kepa tuan punyernya apabila di hajati...

4. tekun dlm sebarang kerje..

5. teguh dlm mnjaga rahsia insan lain.

6. jika kite x mampu menunaikn amanah ..kbor awal-awal..jgn sanggup dgn mngatakn ye...kpd sesuatu yg x dpt kite laksanakannye

30 comments:

Ujie said...

ayat last tu mcm ada tak puas ati je ta.. ^__^

hananhadila said...

hanan stujuu :D

Masya said...

macam ade yang tak puashati dgn seseorg jer eita ni...

wantie said...

menjaga amanah orang memang susah jika kita sendiri tak amanah.

dulu mak akak selalu ckp kalau makan barang yg org amanahkan, akan jadi "gerondong". faham ke apa itu gerondong?

gerondong tu bahasa kedah. jadi bengkak kat leher.

Jna marcello said...

NIce sharinggggggggggggggg ieta ;)

QasehnyaRania said...

setuju ;D

Tihara said...

as salam

amanah tu berat bukan nya ringan...siaplah kat akhirat esok

Si Matatajam said...

Harap M dapat jd seorang yg amanah pada semua yg dipertanggungjawabkan pada M..

eita said...

ka ujie...

hisshhh..takde lah kak..

eita said...

hananhadila..

:D

eita said...

masya..
betol..takde pun

eita said...

wantie...

tu lah pasal nyer..jangan main2 dengan amanah yg di beri

eita said...

jna..

:)

eita said...

qasehnya rania..

:D

eita said...

kak tiha..

betol2..

eita said...

si mtatajam...

harap2 ita pun macam tu

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Apalah nak dinilaikan sangat background atau kulit luar? Bukankah yang penting kandungan isi didalamnya! Kadang2 apabila manusia semakin maju, mereka telah lupa mesej sebenar untuk berblog atau sememangnya `goblok`. kata saidina Abu bakar,`janganlah kamu pandang siapa yang berkata tetapi pandanglah apa yang ia kata`.
Jadi sekiranya seorang itu arif dan ilmiah maka fokusnya adalah isi kandungannya. Wallahualam

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Maaf eita, sepatutnya statement di atas dlm entri `MENDAPAT KUTUKAN DARI VOLDEMORT..

Che Rosliza Che mat said...

nice share ieta...

jaakechik said...

amanah mmg payah nak dijaga sebenarnya. bukan stakat amanah dlm keje jer. amanah dlm tggujwb kita sbg isteri,anak dan ibu jugak.. hrmm..gerun bila pikir!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

setuju sgt2 tu..amanah tu penting sgt..kalau xamanah jenuh menjawab kat sana nanti

sHaRiNa eLyaNa said...

hehe..btul tu kak..amanah ni satu tgngjwb yg ptg..

syiela said...

sangat setuju... berat tanggungjawab kalau pegang amanah ni :)

eita said...

tajnur..
waalaikumussalam...

betol sangat2 tu yob..
ita buat blog sebab suka menulis...
suka mencoret apa yg berlaku...
blog ni macam diari hidup ita...
orang nak kata apa..kata lah..
bukan ita kisah pun...


hehehhe...takpe yob...
dah tau dah yob komen untuk entry mana...

eita said...

che ros..

tima kasih

eita said...

jaakechik..
ha'ah kan

eita said...

wanieys..

tau takpe

eita said...

sha...syiela...

:)

kinara kinatara said...

ayat last 2??

ummmmm...macam....:)

huhu:)

stuju boleh..nice sharing kak:)

Karukord Jagau's said...

bagus tips nya ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...