Monday, August 27, 2012

EDISI RAYA BALIK KAMPUNG...

hari sabtu baru ni aku balik kampung..
memenuhi jemputan kawen anak sepupu aku..
sambil tu ambik kesempatan beraya kat umah sedara mara belah ayah aku..
hohoho balik kampung.....
orang balik kampung sebelom raya..aku balik kampung dah habis raya..
takpe janji balik...

ni kurma nyor...
sajian istana masa silam...
1st time makan kat umah mertua kakak aku...
rasa dia lemak2 manis....
sedap sangat....
kurma pose hari tu ada lagi..
ingat nak try buat lah lagi..

berkumpul..
pahtu ramai2 gi umah pak sedara aku..
pak sedara aku baru baik dari sakit..
sebulan sakit tak lalu makan..
badan pun dah jadi kurus kering...

berkumpul lagi....
gi kenduri kawen..
kat belakang tunas manja...
dekat dengan stesen bas maran..
ermm...abai je kakak aku tu...
dan2 tu jugak posing..

fuyooo..ramai nyer orang...
takde tempat langsung nak duduk..
masa sampai ni diorang tengah sibuk buat
cabutan bertuah untuk bahagian penanggah...

simple but nice...
tema purple.....
cari pengantin...tak jupe pun..
pengantin tengah bersolek...

menu untuk hari tu..
nasi putih..
ayam masak merah..
gulai daging kerbau..
masak lemak umbut kelapa sawit...
ikan kering sejeput...
sambal belacan secuit...
walaupun secuit tapi gelebek mulut makan...xyah pakai lencu doh...
timun cina..

sorry lah angah pikah..
en3 ni tetap ada makanan..hohohoho...

habis kenduri ...kitorang semua berpecah..
kakak aku balik KL...
aku n the geng..
merayap gi umah mak sedara aku..
kat felda panching timur...
mak sedara aku ni pun baru je baik dari sakit...

masa balik jem giler...
merayap bawak kete..
laju sikit dari kete labi....

rupanya ada kemalangan...
kete n moto..
aku tak tahu sapa langgar sapa...
tapi motor remuk..
tak sempat snap gambo motor..
terhalang oleh budak2 kat tepi jalan..
sampai kat umah kat kul 7...
sakit kepala weyh...lama duk atas jalan...

34 comments:

angahpikah said...

hurmmm.. makanan lagi.. dan saya pun makan lagi dan lagi... perut dah boleh buat gendang cina dah ni kak eita weiii.. hahaha

Kena niat posa terus la cenggini... hahahha

Ujie said...

Wah..panjang amat citer eita. smpai tak tau nk komen.

*yg kurma tu..mmg tak penah jumpa. bagus gak idea. pelbagaikn cara mkn kurma.

eita said...

angah pikah...
hahahahaha.....makan selagi leh makan....

jom ..minggu depan pose sama2...

eita said...

kak ujie....

seharian berjalan banyak lah menulis nyer...

tu lah..simple je cara buat dia tapi rasa best...

gadisBunga™ said...

jap jap.

kelapa tu ada campur garam tak sebelum sumbat dalam kurma tuh? nampak sedap!

eita said...

Gadis bunga...
Kelapa parut+garam+ gula...
Ala nyor mcm cicah ubi kayu tu

Uncle Jonni said...

aik ? kurma pun bley sumbat kelapa.... huhuhuhu

HeNRieTTa JoSe said...

wah meriahnya beraya sana sini erk...

pss....sedap erk kurma gitu...stok kurma puasa ada lagi nie...

sHaR!Na eLyaNa said...

dtg nak braya hehe

Asrul "iLham" Sany said...

aku paling tak suka gi majlis wedding... tp suka makan lauk wedding hahaha

cam sodap je kurma nyo tu...

wantie said...

kurma nyoq. nak tanya le nyoq tu di sumbat masuk dalam kurma ke? first time tengok ni.

akak pulak sabtu ni & sabtu depan kazen kawen. ish.. tutp jugak le umah tuk tetamu.

izan mama mia said...

bestnyer dier g jalan2 blk kg mkn kenduri.....sayang xdok pulak pic pengantin yew

9n0L4 said...

tak pernah mkn pulak kurma ade nyor gitu. dok manissss ke? huhu.

eita said...

uncle jonni..
boleh je...

eita said...

rietta jose...

sedap rietta....
cuba lah

eita said...

sha...

jemput masuk

eita said...

asrul...
hahaha..lauk dia memang best....

sedap...cuba r

eita said...

wantie...
buang biji kurma....pahtu taruk nyor dalam tu..lemak2 manis...sedap

eita said...

izan mama mia...

best...
dah lambat sangat bersiap....
jenuh nunggu

eita said...

9n0L4...
kalau tak nak manis jangan taruk gula..

Tihara said...

dapnye kurma...ooo turun maran ey,akk sgt2 lama tk jln2 maran sbb jauh..nama je duk daerah maran...last g air terjun teladas thn 1999..hoo :)

eita said...

kak tiha...
ita cuma jupe signboard air terjun teladas je...air terjun tak jupe pun...

LYAfrina said...

kurma+nyo..xpernahpon mkn gitu....

Telor Power said...

banyak betul kisahnya....
1 jer kata pi kenduri,tak nampak pengantinya pun...hehehehe.

Wanieys said...

kurma ngan kelapa xpernah mkn g hihi...selamat hari raya kak eita :)

eita said...

LYafrina..

ita pun 1st time jupe macam ni..

eita said...

telor power..

pengantin bersolek lama sangat lah..
malas nak tunggu..

eita said...

wanieys....

ita pun baru jupe stail macam ni...
selamat hari raya

Ummi Iman said...

belum pernah cuba kurma dan kelapa parut.. macam sedap je.

belah2 pantai timur biasa buat kenduri kahwin time raya kan? kalau belah2 jarang nak buat.

kesian musim2 raya berlaku kemalangan.

Si Matatajam said...

Cantiknya pelamin tu....

eita said...

ummi iman

memang sedap pun...kalau nak tahu try lah buat...

sebabnyer masa ni semua orang masih berkumpul jadi ambik peluang lah buat kenduri..

tu lah..mungkin bawak laju sangat..tu yang terbabas

eita said...

si matatajm
ha'ah kan..
simple je

Everything's Everythings said...

kurma tu letak kelapa ke? mcm tak pernah nampak org buat mcm tu

Che Rosliza Che mat said...

CR tak pernah makan sedap ke ieta?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...