hari ni adik aku balik kat umah....
dia kata hari ni nak makan bubur lambuk...
jadi aku kata gi beli bahan....tak kuasa aku nak keluar...
lagipun kaki tak berapa nak elok lagi...
malas nak merempit lagi..
tunggu elok sikit baru start semula kegiatan merempit aku...hehehe....
aku memang tak serik2....aku suka motor.....
alamak!!!..apa kes plok aku citer pasal motor...
aku nak citer pasal macamana nak buat bubur lambuk......
macam terer2 kan..orang lain lagi terer dari aku ...tak bising pun....
aku je yang lebih2...hehehehe......
semua orang tau bubur lambuk..kat tempat korang pun ada...
cuma mungkin rasanya yang agak berlainan spesis kan.....takpe2
meh sini cikgu nak ajar....bubur lambuk terengganu......
sayur2 yang terdiri dari..
daun kesum..
daun kemangi...
pucuk midin...kalau orang bandar panggil
pucuk paku merah....
daun kaduk....
daun kunyit..
daun kangkung...
pucuk ubi kayu...
nasi di rebus bersama dengan ubi keledek...
sampai jadi bubur...
bahan2 untuk di tumbuk..
ikan kukus...
bawang merah, halia dan juga lada hitam...
santan tu x yah lah tumbuk...
bila dah jadi bubur masuk kan sayur2 tadi..
ikan yang ditumbuk..
bawang yang ditumbuk..
santan...
masukkan garam....
sekarang bulan pose jadi xleh rasa..
pah buka karang baru rasa..
kalau tawar letak garam ye..
jangan memandai nak rasa sekarang...
jom makan...
opppsss....belom berbuka lagi lah..
korang jangan saja2 nak cari pasal nak berbuka ye...
6 comments:
Assalamualaikum wbt
Bukan nak belajar eita, tapi nak lambukrasa bagaimana sedapnya bubur lambuk Ganu. Tentu sedap sebab semua jenis sayuran yang digunakan adalah jenis kegemaran saya. Ahh! lambat pula nak buka pose ni....
kalau pakai komen tajnur je boleh tak eita ??? hihihi..
nampak cukup menyelerakan.. pandai menjahit..pandai memasak.. hmm.. ciri2 wanita sempurna hihihi..
tgk daun2 tu mcm nak buat nasi kerabu jer..byk benor..
tajnur...
waalaikumussalam.........
sedappppp.....
rugi tak cuba..kalau nak rasa datang ganu....heheheh
a.samad....
malas nya...main pijam komen orang je.....
alahai yob ...tinggi sangat puji tu....teman ghase lah kan kalau macam ni puji mau 3 hari tak bukak pose....
heheheheheheh...sedap yob rugi tak rasa....
wagheh...
nasi kerabu guna daun lain kan....
Post a Comment