Thursday, December 2, 2010

TAK TIDUR SEJAK TAHUN 1975.......??



bagus betol pakcik ni..
xleh tido..usaha tanaman....



pasang pelita...
nak setat buat keje..
bila dah malam...

hampir 35 tahun pakcik ni tak tidor.....
sian betol lah...kalau aku lah sehari tak tidor...mau terbuntang mata macam pontianak harum sundal malam......
tapi nak buat macamana kan dah rezeki dia.....
apa yang Allah buat tu adalah hikmah nya....
thai ngoc yang tinggal di Que trung di daerah nong son, quang nam, vietnam....
mula tidak tidor sejak dari tahun 1975.....
jadi selama 24 jam pakcik ni bekerja membanting tulang mengerjakan ladang.....
menuai padi, tanam soya, tomato..dan beberapa tanaman lain dengan hanya ditemani oleh sinaran lampu minyak tanah.....
terpaksa lah sebab isteri dia memang confirm lah tidor.....ngantuk beb....
tak cukup dengan menanam...
pakcik ni ambik upah buat bakul.....
dan di sebabkan rajin dan tak dapat tidor....
pakcik ni juga secara sukarela membantu jiran2 nya menjaga tanaman dari serangan haiwan liar...
itu lah kekuasaan allah kan....walaupun pakcik ni tak dapat tidur tapi masih mampu berkerja keras..masih gembira dengan kehidupan keluarganya......
tapi ada yang dapat tidor tapi masih jugak malas nak bekerja.....
semua nak tunggu dan lihat apa yang berlaku......
masih malas nak berusaha...
orang macam ni tak tahulah nak kata apa....


4 comments:

HASRUL NIZAM said...

Salam ziarah eita, daku datang ziarah sedang manusia lain sedang enak diulit mimpi he3...

p/s: My facebook dah deactivated jadi saye sakat awak kat sini je lah yee ha3

eita said...

tima kasih sebab sudi sakat eita.....hahahaha.....

tajnur said...

Assalaualaikum wbt
Oi lamanya tak tidur, semenjak eita belum dilahirkan lagi ye. Tapikan, org2 dahulu kalau ada sebegini mmg bagus sbb byk perkara yg boleh dibuat. Cuba tgk mat rempit, mat selongkor dan mat dadah, setiap malam ada saja gangguan dan barang2 hilang. Mrk tak tidur tetapi menyusahkan org yg tidur krn inilah masa yg paling sesuai utk mrk aktifkan barang2 keperluan yg diambil dari milik orang!

eita said...

itu memang satu contoh yang langsung tak baik untuk orang yang tak tidur.....menyusahkan semua orang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...