Dah lama tak masak2 kan...
hari ni meh kite belajar masak...
selalu dapat makan masak stail macam ni kat kenduri kawen kampung ayah aku je..
jadi terpaksa belajar sebab aku suka makan...
share kat sini agar tak hilang ingatan..
kihkihkih...
bahan2 dia..
santan rm1..
serai 4 batang..
daun kunyit 3 helai..
pucuk ubi (celor dulu..) ikut suka lah banyak mana nak..
sambal tempoyok...3 sudu..
bawang kecik 4 ulas
kunyit hidup ..kunyit mati tak nak ye...
lada kecik 15 biji..
(di blender)
pah tu masuk kat semua bahan tu dalam kuali..
masak dalam api yang sederhana.
sehingga kering..
di sebabkan poyok
yang mak sedara aku beri tu dah masin..
jadi aku memang tak taruk garam..
mau darah tinggi kan kalau letak lagi garam..
ni lah rupanyer..
makan dengan ikan kering ..
nasi panas..
kalau motor ducati lalu pun aku tak layan..
ye ke aku tak layan..
tetap akan layan..
hahahaha...
sapa nak tolong aku basuh dapur?...
cepat angkat kaki...
18 comments:
wah terliurnya saya,...tgk masakan tu...awak,,,
awak mmg pandai masak kan..
okeylah nnt kiter tlg tgk awak cuci dapor yer...
awak,,.bukan saya tak nak tolong,...
jauh laa awak...
kalau dekat saya sudi... ehe...
lagi satu ita, boleh taruk daun kaduk, nyum2..
Kak, macam tak caya aje motor Ducati lalu aku buat tak layan?
Kak, apa jadi kalau masukkan kunyit mati? Kunyit hidup tu saya tengok tak bergerak² pun?
Masa kecik2 dulu pucuk ubi kayu faveret saya, rebus jadikan ulam pun OK..Tapi bila perut semakin meningkat usianya, terlajak makan pucuk ubi kayu sikit boleh menyebabkan perut kembung dan sebu...Nasib perut, hehehehe...
ok..ok..pas ni akak masak. dah lama sangat Naiim request masakan ni...
haish..part pucuk ubi tu le. susah nak dapat.
ekcheli bukan susah pun, market berlambak kan, dah pergi cari sebab tu le tak jumpa . hahahaha
sedapnya dik...aduhaiiiii mmng betul2 terliur...
sdpnya... utk abg ke yang?
Assalamualaikum!
Rasa pun tak dapat, ambil bau pun tak dapat, bertambah2 kecor dan menjeleijeih liur bile nengoknya! Jadi le eita.
hahak lawak la hang ni,
moto bkz tak minat kewr ?
ni masakan pahang ni,
tambah terung pipit n petai
sedapp :)
aii nak angkat montot bleh..hahakk
ya Allah.. sedapnyaaaa.. memang kegemaran gak ni.. fuhh.. mantopp..
yunk.. sempat lagi nak join GA teman tu.. samapi jam 11.59 mlm ni yea.. =)
yunk.. nak mintak izin copy resepi ni buat entri boleh? nanti teman kreditkan ke sini yea.. sebab memang suka sangat nengok bahan2 dia tu.. selama ni teman buat simple aje.. tu pasai tak sedap kot.. tapi yang ni memang nampak.. nyum2..!! saje nak letak kat entri untuk ingatan.. teman pun pelupa jugakk.. kekekek
nk jugak tolong tpi jauh le.. huhu
sedapnya kak. dah meleleh air liuq ni.. nampak tak.. nampak tak
Sedap masakan ni. Mahu bertambah-tambah nasi dibuatnya hihi.
izan....alaaa..boleh lah awok tolong kite...plz..plz..
umi alya..tu je yang ada kat umah kak....
tata...hahahaha...nanti sema mati lah..kihkih...
jay ar..perut dah semakin manja sekarang ni..
wantie....naim pun suke ke?..jangan lupa ajak kite sekali kalau makan tu...
mulut payau...meh ita belanja..
juanz...ambik je lah..kihkih..
tajnur...waalaikumussalam...meh singgah dungun kalau nak rasa..heheheh..
kak tiha...motor gapo dio tu?...kita tak makan petai n terung pipt tu pasal lah tak letak....lagipun tu je yang ada kat umah...layan je...
tenku butang....hhehehe.....xleh join pun..net macam siput gondang...copy je lah tak kisah pun...
qasehnya rania..nak tisu kesat air liur tu..hahahha
bearcat....heheheh..
terbaikkk.. tp abah x suke tempoyak.. kalau nak makan dengan tempoyak kene buat asing huhuhuhu
akk tak makan tempoyak..tapi cara eita buat resepi n memasak ni mmg buat org kecur liur..bertuahla sapa dpt eita ni...hihihi
Hoho..feveret ni ok...tlg xnk..mkn nk..hehe
Dah lama tak makan pucuk ubi masak poyok...rindunya...
Post a Comment