Monday, June 1, 2015

FESTIVAL MAKANAN TRADISIONAL TERENGGANU...

Kebetulan masa balik dungun hari tu..
ada festival makanan kat arena square dungun.....
dah lama tak lepak2 sambil ambik gambo..
jadi inilah masa nyer...hahahah..
terlanjur nak ke pasar tu.. masa balik singgah jap..
mati2 lah aku ingat leh makan free..hahaha
(ingat nak free je kan..)
dah kata festival mkanan..sekali kena bayar daaaa...
hampeh betol lah...
festival ni terdiri dripada pengusaha industri kampung..
dari semua daerah negeri terengganu..




festival ni berlangsung pada 28-30..
korang tak yah pergi lah...
festival makan2 ni dah habis...

macam2 kuih ada...
yang pelik tak pelik..
semua ada..

anak sedara aku beli bubur caca...
kat asam gumpal tu..
nekbat..
time pose memang banyak lah orang jual nekbat..
kalau hari biasa tu jarang sangat nak jupe..
ayah aku paling suke rojak kateh..
nak beli ayah aku dah takde...


yang ni diorang tengah buat..
bantal buruk...
kuih dia ala2 kuih ketayap..
taruk isi ikan yang di gaul dengan bawang..


tupak sotong....
sedap tu..
lupa nak tanyer berapa sekor...

yang ni plok tengah buat kuih keria...

tengah duk *kelitor..
napok abang kepada adik ipor aku..
amir..dia pun ambik bahagian jugak...
dia jual pulut durian 3 rasa..
sedap...harga setaperware 6 yal...

aku.?..
mesti lah cari laksang..
my faberet tu...
laksang warna warni tapi rasa 1 je..
harga 3 yal...
sedap lah seposen...cuma tawar sikit..


pahtu kite minum dulu...
air jus belanda..
asli punyer..2 yal secawan...


*kelitor..ni bermaksud.berlegar2...

13 comments:

hainom OKje said...

Bestnyaaaaaa Eita..... yelah kita ni asyik jumpa kuih moden jer, sesekali jumpa kuih tradisional mmg best.
Kopok Leko tak de ke?

eita said...

hainom okje.....kepok lekor tak perasan lah plok..banyak sangat gerai..

JR said...

Alah Eita ni.. dah abis baru nak bagitau, jika bagitau awal saya nak wakilkan isteri yang suka makan tu pergi sana, hehehehe...

Radja Blangkon said...

Bikin ngiler. Jadi lapar nih.

QasehnyaRania said...

dapnya..kite pon suka laksang gok.suka hok mek kite buat..
tupak sotong dapnya...
mesti sma mcm dekat dataran merdeka bru ni kot.katanya mkn free.comfirm kena bayar mcm ni jugak..

sue sue said...

Nasib baik jauh dari tempat sue..kalau tak..abeslaaaa rambang mata! hihihi...



Singgah blogwalking...:)
Nak tingkatkan metabolisme badan tak?jemput baca artikel ni:
http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/cinch-tea-bantu-anda-kurus.html

❤Kamsiah❤ said...

semua kuih2 lama tu menarik selera akak...ketupat sotong dah bertahun2 tak merasanya..

eMMe said...

Assalam Eita, pekabar? rasa cam lame tak masuk blog eita kan... haaa! terima kasih singgah blog akak yea! singgoh lagi yea... tang makan2 ni mmg syok laa.. takde mende percuma dlm dunia ni kan.. tapi murah lagi makanan kat dungun kalo dibandingkan harga makanan di putrajaya tau.. best la nak dok dungun jap la, heeee~

Icah Banjarmasin said...

Ziarah petang salam ukhuwah dari INDONESIA.

anyss said...

assalamualaikum,
mmmmm lapooo la pulak tengah2 malam ni. mana mau cari?

eita said...

jr..heheheh..x sempat nak update tu yang dah terlepas...


radja blangkon.....hhehehe..ayuh kuar makan..


qasehnya rania..tu lah...ingat dapat makan free...


sue sue...heheheh..tak tau nakpilih makanan yang mana kan...



kamsiah....samalah kite....



emme..wsalam..alhamdulillah sihat....hehehe...mau tak lama nyer..ita langsung tak update....jom..jom...



icah banjarmasin..tima kasih...


anyss....jom lepak kedai makan..hehehhe

ujie othman said...

asam gumpal? mmg tak tau..

langsung takde yg free ya eita? pelik gak kan..patut ckp le Jualan Makanan.. :D

eita said...

kak ujie.try lah cuba sekali kalu mari tganu...
tu lah kata...kata festival...semua kena beli..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...