Saturday, October 18, 2014

BELAJAR BUAT KETUPAT

raya haji baru ni ..
1st time beraya kat umah datin...
pahtu tolong MIL buat ketupak...
macam susah je..
tambah plok yang tangan keras macam aku ni...
huhuhuhu...langsung tak menjadi...
tapi usaha jugak lah buat...
aku buat 3 biji...pahtu..
surrender lah...
sudah nyer aku jadi pemerhati PBB je lah...




ni hah pulut yang MIL aku kukus.
phtu di gaul dengan santan...
rasa nyer lah..
aku pun tak sempat nak tengok..
mujur MIL aku buat dalam sekilo je..
kalau banyak ni..
mau sawan buih aku...

pahtu kasi buat macam kelongsong peluru..
hahahah...
kelongsong segitiga..
phtu sumbat lah pulut tu padat..padat...

tadaaaa....
ketupak yang aku buat..
hahahah...langsung tak cun..
ada yang tak sama kaki...
ada yang kaki herot sebelah..
tangan aku pun dah *berluwah dengan pulut...
jadi tidak jugak...
ahahha...
jangan lah ajak aku buat lagi...



*berluwah tu makna dia dalam comot..

15 comments:

Asep Haryono said...

Hahahaha I like this story. I cannot make any single ketupat either. You are lucky able to create some. I failed in every way

Tihara said...

wahh menantu kesayangang ambe ni
akak pun baru tau buat ketupat 3 segi ni masa raya puasa hari tu..
dulu akak tahu buat yang 4 segi je..sekarang yang 4 segi dah lupa, dapat ilmu ketupat 3 segi plop..ahaks :)

Gee GTG said...

kita pernah cuba buat.. masa tu raya pose kat kelantan.. kita tolong keluarga angkat buat..
hmmm...nampaknya..
saya berbakat(sila lempang budak riak diri ni.. pelisss..)

eita said...

asep haryono...hahahaha...boleh buat tapi macam tak best je nak buat nyer..



kak tiha....hahahaha...betol tu...ita yang 3 segi pun failed..apatah lagi yang 4 segi....sume mengalami keras tangan..



gee...hahahaha...masuk bakul angkat sendiri tu...

Etuza Etuza said...

asalam..datang tengok blog ni saujana pemandangan yang indah

umi alya said...

akak lagi le KERAS TANGAN, langsung tak berseni, nak mudah BELI, betul tak Eita??

Etuza Etuza said...

http://madey09.blogspot.com/ done follow..

tajnur said...

Assalamualaikum wbt
Kalau buat berniaga, mmglah jatuhkan `company` je! tapi ni kan buat makan percuma dan sendiri je eita, apa nak malukan. Semua bermula dengan tak tahu kepada tahu. Yang tak pandai jadi pandai, tapi kena rajinlah...

JR said...

Saya tak galakkan isteri saya buat ketupat sebab kalau saya tergelak melihat ketupat sempoinya dia akan tersinggung...heheheheh...

shahdiana said...

wah eita..hebak...hihihi..akk pun tak penah buat ketupat ni sendiri langsung lagi...komen je pandai....

Cik Pena said...

hahaha...adeh hai kak eita, samalah saya pernah gak try buat...kih...kih tangan keras gak ;)

eita said...

etuza...jemput masuk...



umi alya...betol..betol..


tajnur....waalaiakumussalam...hehehehe..memang lah.bankrap tokey kalau gini...


jr...hahahaha...betol tu..


shahdiana....tak menjadi pun..


cik pena..hehehe..nak buat macamana tangan tak leh nak lembut

Masya said...

ni ketupat daun palas.. dapnya ....

hainom OKje said...

Kalau buh serunding dalam ketupat palas tu lagi sedapkan Ta

eMMe said...

Eita, akak teror buat tupat palas dari tupat bawang, nak anyam2, jenuh dah ajar, tak dpt2 nak anyam, kalo tupat palas, pakai gulung je, tapi kene padat mampat, ketat, hahaha.. baru nasi pulut tu sedap dlm nye...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...