Walaupun citer dah basi nak tulis jugak...
balik kena hujan baru ni..
terasa nak makan benda yang panas...
so terhasil lah tomyam bodo je....
meh aku ajar buat tomyam home made...
chewaaahhh...dah macam chef dah..
chef yang telah di buang keje..hahahha...
sebab terlebih home made sangat..
bahan2 untuk menumis..
10 ulas bawang putih..
20 biji lada kecik..
1 biji limau nipis..
4 helai daun limau purut...
2 batang serai...
2 biji tomato yang telah di lenyek dengan steamroll...
1 bungkus ketiak jagung....ketiak korang aku tak nak...
nanti berbau plok tomyam aku...hahahha...
2 batang lada besar...
bunga kobis..(anggar je lah banyak mana nak letak.)
1 batang carrot..
4 pelepah kobis panjang...
1 biji bawang besar...di mayam..lupa nak letak gambo plok..
dah tua sangat aku ni sampai sume aku lupa..
udang n sotong..
(ambik gambo dr cik google..)
aku lupa nak klik hari tu..
aku tak guna ayam..
sebab aku takut nanti ayam lemas plok dalm kuah tomyam nanti..
jadi guna udang n sotong je..
sebab diorang dah biasa duk dalam air..
kihkihkih
panas kan minyak..
nak tau panas tak..
ce celup jari dalam minyak tu..
angar2 dah melecur kulit tu ..
kira minyak tu panas lah ye..
bila dah panas...
masuk kan bawang putih...
tumin hinggan kekuningan..
pah tu masuk kan lada kecik..
bila dah naik aroma dia..
*tohok plok tomato yang telah di lenyek tadi...
dah angar2 garing..
masukkan air,...
ikut suka lah nak banyak mana air tu..
anggar2 nak hirup sampai kembung perut tu...
masuk air banyak sikit..
..
pahtu masuk kan sayur yang keras dulu......
pahtu baru sayur yang lembut...
masukkan garam..
pahtu perah asam limau..
kasi masam kaw2 punyer...
pahtu celur bihun dalam air panas...
taruk dalam mangkuk..
curah lah tomyam tadi ...
mabeles...
(tersangat perasan di sini..hahahha)
*TOHOK...bermakna campak....buang...dan seangkatan dengan nyer..
assalam eita..teringin pulak acik nak cuba ni..mestisedap
ReplyDeleteini tomyam bijak namanya..
ReplyDeletetak payah beli pes tomyam tu kan..
sedapnya ita, makan sorang2..cubit kang
acik erna...
ReplyDeletewslm akak....
cuba jangan tak cuba...
kak tiha...
ReplyDeletebijak sikit je tu...
tak best guna perencah tomyam...
hujan hari tu..lupa plok nak ajak...ehehheheh,...
salam kak eita..
ReplyDeletegerenti lepas cube semua step kak eita tu.. hilang tangan kitorang..
nampak sedap!!!^^
Anak2 JR kalau teringin nak makan mee atau bihun tomyam mereka cuma beli mee/bihun segera tomyam...kata mereka murah dan cepat! Cuma bahannya tak sesempurna mana lah...
ReplyDeleteYummy...rietta xpernah lgik buat tomyam sendiri...hahaha, bli pes jerr....pastu truk cmpur air, dan yang seangkatan dengannye...itu sj....
ReplyDeleteTabik la kat eita nih..udah le dok sensorang, tapi rajin buat yg home made.
ReplyDeleteAkak guna paste tomyam dari thai je, sdp dan mudah. Kalau tunggu buat mcm eita, mmg tak makan tomyam le jwbnyee..hihi
eemmm...sedap tu eita...suka tomyam tapi tak blh pedas sangat
ReplyDeletetohok, pahang sgt eita, wahhhhh pandainya anak dara ni masak..
ReplyDeleteakak tak pernah buat pes tomyam sendiri..tabik la pada Ieta
ReplyDeletewah,sedapnyaaa....
ReplyDeleteterliur pula anna nengoknya...
wah rajinnyer anak dara nie masak tanpa bahan segera tuu... menu sihat ler nie yer banyak sayur... ehe... nak seperiuk.. boleh ??
ReplyDeletekalau akak le tak de pes tom yam . memang tak menjadi la tomyam tu.
ReplyDeleteko memang bijak!!!
tumis memang nikmat apalagi tumis kankung. Belum lama ini saya juga memakan tumis kangkung. Tapi sayangnya terlalu banyak akhirnya perut jadi sakit
ReplyDeletetom yam my faberat sampai bila² makan pg ptg siang malam ok jer.. semalam pun baru masak..
ReplyDeleteaduh bikin ana terliur da... huhu lapaq dah tengahari ni..
ReplyDeleteKA kalau tomyam mkn dgn apa pun sedap hehehe
ReplyDeleteperhhhh...sodap eh...meleleh air liur tgk tomyam huhuhuhu
ReplyDeletecik eita email cik azue ttg bantal tu yer..
ReplyDeletekuazue@gmail.com
gee.....
ReplyDeletewslm...
hahahhaha..mujur hilang sikit je ork
jay ar...
ReplyDeleteita pun makan jugak sekali sekala tapi hanya megi tomyam kosong
rietta..
ReplyDeletehari tu terlebih rajin...
kak ujie...
ReplyDeleteduk sorang2 lah terpaksa masak kalau nak makan....
kalau ada orang main order je...
takde pun pes2 tu kat umah..tu yang terpaksa buat home made punyer
ky..
ReplyDeletetak pedas mana pun..
umi alya..
ReplyDeleteita tganu+pahang...
anak dara mesti lah kena pandai masak..kalau tak macamana nak letak hantaran tinggi2...hahahhahahah
kamsiah...
ReplyDeletebelajar dengan kakak ipar dulu2...ni nak bagi ingatn fresh balik...
anna...
ReplyDeletekalau terliur tu memang kana makan tu
izan...
ReplyDeletehahahhah.....
bukan setakat seperiuk..dengan periuk2 sekali ita bagi....
wantie...
ReplyDeleteita memng tak pernah beli pun pes tomyam...huhuhu...
obat sakit..
ReplyDeletehahhahaha...kalau makan banyak sangat memang lah sakit perut
masya...
ReplyDeletehari hujan best kalau hirup tomyam
zie...
ReplyDeleteni macam nak kena order ni
kesuma angsana...
ReplyDeletebetol2..
cik pena...
ReplyDeletehahha...saja bagi terliur..
kuazue..
ReplyDeleteok
oooooo. pakai bwg putih ehhh. slame ni masak tomyam, tak letak pulak bwg putih. hehehe.
ReplyDeletesalam kunjung..salam pekenalan..:)) sedapnya tomyam
ReplyDeletewah...mesti sedap ni
ReplyDeleteTomyam buat sendiri lagi sedap dari yg dibeli kan. Sedapnye tomyam tu. teringin pulak pagi2 ni. Dah la kat sepital sejuk2 ni. Mkn panas2 lg best
ReplyDeletemntk sikit blh.hihi
ReplyDelete9n0L4..
ReplyDeletekalau home made punyer memang guna bawanng putih
intan...
ReplyDeletenk tau sedap kena rasa dulu
mazliza...
ReplyDeletemeh lh rasa..hehe
ibu lala...
ReplyDeletememang pun..puas hati sikit makan
are_lin@yu...
ReplyDeleteboleh
peberet jaa ni...alamak, terliurnya!
ReplyDeletetengok tomyam akak saya dah lapar tau :)
ReplyDeletehirup panas2..sedapnya :)