Tuesday, December 18, 2012

UBI KETUK.....

musim ubi kayu sekarang ni..
maklum lah banjir..
termasuk lah umah aku...
huhuhuuh.....
meh aku ajar satu resepi simple but nice..
ubi kentut  ketuk...
asik rebus....goreng....pengat..
boring jugak kan..
kalau ph makan korang terkentut2 aku tak tahu ye...
hahahhahahha.....


ubi kayu yg sudah di rebus...
jangan terlalu lama masak tu...
nati *berdener..
tak best..

nyor parut ..
yg telah di gaul gula & garam..
secukup rasa...
rasa nak kena kencing manis..
taruk gula banyak sikit..
kalau rasa nak kena darah tinggi taruk garam banyak sikit..

ubi tadi di ketuk / di lenyek..
menggunakan cawan..ke..gelas ke..
steamroll ke..tukul ke...
ikut atas kreativiti korang lah...
jangan ketuk kepala aku dah..

pah tu..
gaul ubi tadi dengan nyor...
sehingga mesra alam..
kalau lembik JANGAN campur gandum..
nanti takde rasa ubi..
rasa nak kena ketuk kepala adalah..
kerana melawan cakap cikgu..


pastu..
kasi bentuk ubi tu jadi bulat ..
macam ni...
kalau anak ramai..buat kecik2 je..
kalau anak sikit buat besar2 takpe..
makan sebiji 3 hari leh kenyang..

pastu..
gaul ubi tadi dalam..
gandum yg di bancuh...
gandum ni korang bancuh macam nak goreng pisang..
bukan susah pun..
takan tak reti kot..
kalau tak reti jugak nak  bancuh gandum ni..
baik korang gi mintak keje jadi tukang bancuh simen..
atau tukang bancuh air je..

pastu korang goreng...
dalam api yg sedan...
nak cepat masak buat api besar..
tapi konpem tak sedap..
sebab nanti gandum dia jadi tak ranggup....
jangan sampai terbakar dapur dah lah...


*BERDENER.....it mean...berlendir...atau pun terlalu masak..
bahasa ganu ni kena tengok penggunaan ayat...

43 comments:

  1. sodap ni!...

    aku slalu beli kat mak cik depan rumah... :)

    ReplyDelete
  2. hahahha..saya kalau sebut 'berdener' kena tambah ita..jadi ;;berdener theeeee'..hahahaha..ooo..lama tak makang ubi getuk celup tepong nih..sedak nampok...

    ReplyDelete
  3. Memang sedap ieta....Ingat duk kampung Langkap...arwah mak akak selalu buat hihihi

    ReplyDelete
  4. ooo nama kuih ni ubi ketuk ke.. sy pggil ubi bulat-bulat.. sedap kalau makan panas bersama teh o di kala hujan.. nyum nyum

    ReplyDelete
  5. Akak sebut Ubi Getuk..bhs Jawa kot.
    Suka mkn..tp tak penah buat. Beli yg frozen.

    ReplyDelete
  6. musim ujan doh ke lening. huhu. lame doh dok balik. ;)

    ReplyDelete
  7. sekali sekala layan mmg best.
    tapi saya lebih gemar ubi kayu rebus cicah gula/sambal tumis

    ReplyDelete
  8. mmg sedap ni. tq share

    ReplyDelete
  9. memang sedap...pernah makan
    kat kg ada juai (",) sbiji 50sen

    ReplyDelete
  10. sedap la.. that day tak sempat makan kat umah MIL sebab tak sempat goreng. nampak le dalat peties tu dia dah siap buat ketul ketul tu.

    ReplyDelete
  11. hadoi sedapnyer..nk buat juga pas ni sbb kt rumah tok wani ada ja ubi kayu ni hehe

    ReplyDelete
  12. wah! sedapnya...... dh lama x mkn ubi nih. nak....nak...nak....

    ReplyDelete
  13. sodapnya...
    makan ubi kayu rebus dgn gula pun sodap..
    ehehehee

    ReplyDelete
  14. asrul..

    mulai hari ni beli dengan aku je..
    hahaha

    ReplyDelete
  15. izan...
    hahahahha....boleh je..

    ReplyDelete
  16. che rose..

    beli dengan ita je..
    hahahha

    ReplyDelete
  17. angah piakh...
    memang sedap pun

    ReplyDelete
  18. kak ujie...

    dah kakak ita kata ubi ketuk..hentam je lah...

    ada jgak ye jual frozen..
    ingat orang buat suke2 je

    ReplyDelete
  19. telor power..

    yang tu pun sedap

    ReplyDelete
  20. wantie..

    kat umah ramai anak buah...
    tu yg buat tu

    ReplyDelete
  21. wanieys..

    sekarang memang musim dia..
    banyak orang jual

    ReplyDelete
  22. pandainya eita! jaa x penah buat menda nih... pasni boleh cuba mesti sedap makan time2 hujan ni.

    p/s : berdener? tu ayat kelate gak tau...hihi.

    ReplyDelete
  23. Sedapnya ubi ketuk....dah lama akak tak makan ni eita,bak sebiji akak rasa.

    ReplyDelete
  24. LAME X BUAT DAN MAKAN.. SSH NAK JUMPE UBI YG EMPUK SEKG NI.. BANYAK YG BERSERAT DAH MCM KAYU.. HUHUHUHUHU

    ReplyDelete
  25. hah? banjir dohhh. huhu. ye ke dok ehhh. takdok berite pun. hee.

    ReplyDelete
  26. akak suka ubi kayu makan dgn nyor tu tapi goreng camtu tak penoh buat lagi la..kreatif la eita..

    ReplyDelete
  27. Sedap tu...cam best plak resepi ni Eita..

    ReplyDelete
  28. sedapnya..nak nak makan musim hujan ni..panazz panazz

    ReplyDelete
  29. sedap...macam dah teringin nak makan pulok...hehehe

    ReplyDelete
  30. sedap nii..lama dah tak buat.penah buat sekali je dulu.. hihi
    sdap kan:D

    ReplyDelete