Semalam budak2 suh aku masak spageti...
sebagai seorang baby sitter yang begitu penyayang..baik hati...penyabar....
hahahahha...abai je ayat kat atas tu..
sebenar nyer bosan...
budak2 plok tak berapa gemar nak makan nasi...
nasib aku ni bekas chef yang telah dibuang keje..
akibat terlebih pandai mereka resepi yang bukan2..
jadi layan je lah..
meh sapa nak belajar..
kan leh masak untuk menu bukak pose...
rebus spageti...
dia ada banyak jenis..
angel hair...terlalu halus..
ada yang besar sikit tu..time rebus jadi macam mi teow..
aku ambik yang sedan je..
rempah daun kayu ni mesti ada..
kalau tak..
memang tak bangkit bau spageti tu..
biskut bangkit pun takleh lawan bau dia..
ni bahan2 dia...
bawang merah+bawang putih+halia...ditumbuk..
1 tin kecik puri tomato..
sayur campur...bergantung nak letak banyak mana..
1 biji tomato...di potong dadu..
2 biji kentang....di rebus dan di lenyek dgn steamroll...
1 batang daging kisar....
3 sudu cili boh....
meat ball...bergantung banyak mana nak letak..
1 batang daun saderi...
(aku punyer takde..)
mula2...
panas kan minyak...
tumis bawang sehingga naik bau n garing..
masukkan cili boh...
kacau sehingga garing jugak..
bila dah garing...
masuk kan puri tomato..
kacau...
bila dah sebati..
masukkan daging kisar...
kacau lagi...
sambil2 tu nak kacau orang pun boleh..
takde masalah..
pastu masukkan..
kentang lecek..
kacau lagi..
masukkan 1 cawan air...
kalu pekat..tambah lagi air tu..
ikut korang lah..
pastu masukkan sayur campur...
tomato dadu...
tapi ingat bukan buah dadu ok...
tomato yang di potong dadu..
pastu kacau..
pastu masukkan meat ball...
aku potong 2..
sebab nak bagi nampak banyak sikit..
bila dah sebati..
masukkan garam....
gula..
pastu rasa lah..
akir sekali masukkan rempah daun kayu tu hah..
aroma mabeles..
tadaaa...
dah siap..
bukan susah pun kan...
perghh.. serius mnarik.
ReplyDeletewahai baby sitter yg pyayang, baik hati lagi penyabar..
meh la anta kt sek13 skit. hahaha
angah pikah...
Deletehahaha....kite x tau kat mana....
Salam Eita, sihat?
ReplyDeleteEita, akak kalo wat spagetti mmg tak byk letak bahan, coz, akak masukkan je prego yg dah siap dlm tin/botol tu, hehehe... tapi rasanya kalo wat cam Eita ni, mesti lagi sedap kan..kan.. senang adjust rasanye.. yg dah siap dlm botol tu, kene pandai adjust rasa masam nye..hehehe.. lame tak buat spaggetti.. auwm.. Eita dah goda akak tau, hehehehe.. panjang lak akak ko ni komen, heheheh....
emme....
Deletealhamdulillah sihat walaupun sedikit kebosanan...
di sebabkn bahan xde tu yg maen campak je tu..
ita x suka guna prego...
sebab was wasaikhonnas
fuh! rajin amat eita.
ReplyDeleteakak punya versi sgt mudah. guna prego tin tu je, cuma tambah apa yg nak. tapi pernah gak tumis menumis ni bila sos prego yg ada tinggal sikit sgt.
kak uji...
Deletedah bdk2 duk merengek...msk jgk..
ita x pernah beli prego...x tau rasa dia mcmna
Yg prego tu..tak perlu was2 eita. Akak beli prego yg tin -perasa traditional..ada logo Halal Jakim.
Deleteperghhhhhhhhh. sedapnyeee homemade punye spagetti. prego tu mcm was² jeee kan. ;)
ReplyDelete9n0L4...
Deletesuka wat sendiri..
rasa hr tu xde plok napok tanda halal kt prego..
pada beli prego baik beli yg kimball..tapi ita x pernah plok beli...
step by step ^^ best senang blaja
ReplyDeletenn lylyn...
Deletebuat bergambo mcm ni seng skit nk ingat
wahh menarik nie
ReplyDeletehurmm nanti nak try style nie lakk ;))
ieda...
Deletebolh je
Kak Nurul biasanya pki prego yg dlm botol tu je,tumis dan tambah bahan2 lain sbb klu harap yg satu botol prego tu sikit sgt,hubby ngan anak2 suka mkn dgn kuah lebih.
ReplyDeletenazayiena...
Deletebudak2 n ita pun ske mkn dgn kuah byk.
sedap buat spageti bnjir
akak pun guna prego..malas nak sewa steamrol nak lenyek kemtan..hik3 :)
ReplyDeletekak tiha...
Deleteita x penah guna yg dlm botol..ske qat sndiri..
ita ada buat perkhidmatan sewa stemroll...hahaha
bookmark entri eita ni.. hehehe, nak blaja.. esok2 lah kalau rjin..
ReplyDeletesedappp...
ReplyDeletemeh anta rumah kakain sikit...tapi sekaran ada kat tempat keje la pulak..huhuhu..
anak2 kakain mmg suka mkn spegeti ni..buat la jugak tapi guna prego tu jer...
Rasanya sangat nikmat sekali, ehmmm....sudah mau puasa, Selamat menyambut bulan ramadan.
ReplyDeletetu die... chef hebat :D
ReplyDeleterfesipi terbaik!!
ReplyDeletethen nak tanya le, kalau dah pandai masak spageti bagainya ni. Bila nak jadi baby sitter tuk anak anak akak pulak?
mesti sihat segar bugar anak anak akak tu nanti kan.. hehehe
gurau di penghujung sya'ban. boleh kan...
Byk sgt la bahan nya....malas lah nk cuba :) yg dh siap masak ada lagi x ? Nk rasa... >_<
ReplyDeletefuyooo..ni kalau dr fazley tau nie..menangis dia...hehehe..mmg hebat lor selera omputih eita...
ReplyDeletebolehlah cuba nanti...nak copy resepilah hihihi...
ReplyDeletespagetttin!!.. feveret gak ni...tang kuah tu main campak jer..asal boleh makan jer..
ReplyDeletenk try cara ni pulak lah buat spageti hihi
ReplyDeletekenyang anak2 buah eita duk ngan mokcik dia..hihi..
ReplyDeleteselamat berpuasa ye eita..mintak mahap tak balas sms kt phone sbb takdok kredit..
nasib baca entry ni sebelum puasa.. melelh jgk ayo lior kuh !
ReplyDeleteini makanan yg sangat cepat juga utk dibuatnya
ReplyDeletesedap
tapi kalau makan utk tambah kali kedua terus rasa jemu.
comfirm sewdap eita...
ReplyDeletekite buat simple je...
pasni nak cuba yng versi eita camni lak...
nurlyla....
ReplyDeletekalau besok..besok...dah pose pun...
kak ujie...
ReplyDeleteoooo...dulu masa tak pandai buat ita nak beli yang dalam botol..tapi puas belek..
takde halal...tu lah yang belajar jugak dengan kakak ipar...
tapi kat dungun banyak yang dalam botol...
kalau ada yang halal pun kimball je yang jupe setakat ni..
aininoraini...
ReplyDeletealahai..baru je besiap nak gi ni,...heehheheh....
djangkaru bumi....
ReplyDeleteyup....selamat berpuasa jugak untuk kamu ye...
asrul...
ReplyDeletehebat ke?....
ni rasa nak belanja kau ni...kihkihkih
wantie....
ReplyDeletehahahahha.....
dah anak sendiri takde..
masak je lah untuk anak buah...
tak tahu lah tu bila nak ada anak sendiri...
karukord jagau's.....
ReplyDeletealaaaa....kau lambat 5 minit je...
semua dah habis....
kihkihkih
izan mama mia...
ReplyDeletehahahahha....
bukan setakat menangis meroyan kot...
ada2 je izan ni..
che ros...
ReplyDeletedi persilakan...
:)
ixbarr...
ReplyDeleteni pun main campak jugak ni...janji ada rasa spageti...
kihkihkih
wanieys...
ReplyDeletetry lah...
simple je ni....
fieda....
ReplyDeletememang kenyang sangat2 pun....
takpe...
yob mad...
ReplyDeletenah tisu yob....kesat lah....malu tengok di orang..
hehehehhe
telor power...
ReplyDeletejemu sebab hari2 makan kot...
aine ainun...
ReplyDeletebuat sendiri senang...
taruk je benda kita nak taruk....
sedap2 lama akak tak buat
ReplyDeleteZie..
DeleteSedap..nk2 kalu time pose
eita..kalau tukar mee sedap tak guna resepi nie....tergoda lak tgk banyak kali..
ReplyDeleteBoleh je
Deletetergoda sha d buatnya..rajinya buat masak2 ni..nak skit
ReplyDeleteMls pun kena msk jugak...huhuhu..
DeleteDah hbis
tulahhhhh. rsnye tadok halal kat prego punye tu.
ReplyDeleteBetol2
Deletewah..sangat menarik & tertarik...buat rasa lapar je...hehehe..kawal-kawal....boley try ni resepi....
ReplyDeleteShah diana...
DeleteSabor..sabor
dah jd chef plak ek :-)
ReplyDeleteIntan berlian...
DeleteSekali sekala
amboi tuh dia.. sesekali tunjukkan bakat.. western terus bagus².. mesti sedappkan..
ReplyDeletehadoilah tertgk masa puasa pulak.. terliur dibuatnya tau..
M tak pernah masak spaghetti dlm seumur hidup ni.. Nampak menarik gak na...amboi bebudak skang ni hebat na..siap request spaghetti lagi..
ReplyDeletebaru buat kelmarin..guna spageti angel hair..tp tak boleh nak upload guna hp ni..huhu
ReplyDeleteso abaikan saja ;(