Thursday, July 19, 2012

JOM BELAJAR MASAK SPAGETI....

Semalam budak2 suh aku masak spageti...
sebagai seorang baby sitter yang begitu penyayang..baik hati...penyabar....
hahahahha...abai je ayat kat atas tu..
sebenar nyer bosan...
budak2 plok tak berapa gemar nak makan nasi...
nasib aku ni bekas chef yang telah dibuang keje..
akibat terlebih pandai mereka resepi yang bukan2..
jadi layan je lah..
meh sapa nak belajar..
kan leh masak untuk menu bukak pose...


rebus spageti...
dia ada banyak jenis..
angel hair...terlalu halus..
ada yang besar sikit tu..time rebus jadi macam mi teow..
aku ambik yang sedan je..

rempah daun kayu  ni mesti ada..
kalau tak..
memang tak bangkit bau spageti tu..
biskut bangkit pun takleh lawan bau dia..


ni bahan2 dia...
bawang merah+bawang putih+halia...ditumbuk..
1 tin kecik puri tomato..
sayur campur...bergantung nak letak banyak mana..
1 biji tomato...di potong dadu..
2 biji kentang....di rebus dan di lenyek dgn steamroll...
1 batang daging kisar....
3 sudu cili boh....
meat ball...bergantung banyak mana nak letak..
1 batang daun saderi...
(aku punyer takde..)

mula2...
panas kan minyak...
tumis bawang sehingga naik bau n garing..

masukkan cili boh...
kacau sehingga garing jugak..

bila dah garing...
masuk kan puri tomato..
kacau...

bila dah sebati..
masukkan daging kisar...
kacau lagi...
sambil2 tu nak kacau orang pun boleh..
takde masalah..

pastu masukkan..
kentang lecek..
kacau lagi..

masukkan 1 cawan air...
kalu pekat..tambah lagi air tu..
ikut korang lah..
pastu masukkan sayur campur...
tomato dadu...
tapi ingat bukan buah dadu ok...
tomato yang di potong dadu..
pastu kacau..

pastu masukkan meat ball...
aku potong 2..
sebab nak bagi nampak banyak sikit..

bila dah sebati..
masukkan garam....
gula..
pastu rasa lah..
akir sekali masukkan rempah daun kayu tu hah..
aroma mabeles..

tadaaa...
dah siap..
bukan susah pun kan...

61 comments:

  1. perghh.. serius mnarik.
    wahai baby sitter yg pyayang, baik hati lagi penyabar..
    meh la anta kt sek13 skit. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. angah pikah...
      hahaha....kite x tau kat mana....

      Delete
  2. Salam Eita, sihat?
    Eita, akak kalo wat spagetti mmg tak byk letak bahan, coz, akak masukkan je prego yg dah siap dlm tin/botol tu, hehehe... tapi rasanya kalo wat cam Eita ni, mesti lagi sedap kan..kan.. senang adjust rasanye.. yg dah siap dlm botol tu, kene pandai adjust rasa masam nye..hehehe.. lame tak buat spaggetti.. auwm.. Eita dah goda akak tau, hehehehe.. panjang lak akak ko ni komen, heheheh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. emme....

      alhamdulillah sihat walaupun sedikit kebosanan...
      di sebabkn bahan xde tu yg maen campak je tu..
      ita x suka guna prego...
      sebab was wasaikhonnas

      Delete
  3. fuh! rajin amat eita.

    akak punya versi sgt mudah. guna prego tin tu je, cuma tambah apa yg nak. tapi pernah gak tumis menumis ni bila sos prego yg ada tinggal sikit sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak uji...

      dah bdk2 duk merengek...msk jgk..

      ita x pernah beli prego...x tau rasa dia mcmna

      Delete
    2. Yg prego tu..tak perlu was2 eita. Akak beli prego yg tin -perasa traditional..ada logo Halal Jakim.

      Delete
  4. perghhhhhhhhh. sedapnyeee homemade punye spagetti. prego tu mcm was² jeee kan. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 9n0L4...

      suka wat sendiri..
      rasa hr tu xde plok napok tanda halal kt prego..

      pada beli prego baik beli yg kimball..tapi ita x pernah plok beli...

      Delete
  5. step by step ^^ best senang blaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. nn lylyn...

      buat bergambo mcm ni seng skit nk ingat

      Delete
  6. wahh menarik nie
    hurmm nanti nak try style nie lakk ;))

    ReplyDelete
  7. Kak Nurul biasanya pki prego yg dlm botol tu je,tumis dan tambah bahan2 lain sbb klu harap yg satu botol prego tu sikit sgt,hubby ngan anak2 suka mkn dgn kuah lebih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nazayiena...

      budak2 n ita pun ske mkn dgn kuah byk.
      sedap buat spageti bnjir

      Delete
  8. akak pun guna prego..malas nak sewa steamrol nak lenyek kemtan..hik3 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak tiha...
      ita x penah guna yg dlm botol..ske qat sndiri..
      ita ada buat perkhidmatan sewa stemroll...hahaha

      Delete
  9. bookmark entri eita ni.. hehehe, nak blaja.. esok2 lah kalau rjin..

    ReplyDelete
  10. sedappp...
    meh anta rumah kakain sikit...tapi sekaran ada kat tempat keje la pulak..huhuhu..

    anak2 kakain mmg suka mkn spegeti ni..buat la jugak tapi guna prego tu jer...

    ReplyDelete
  11. Rasanya sangat nikmat sekali, ehmmm....sudah mau puasa, Selamat menyambut bulan ramadan.

    ReplyDelete
  12. rfesipi terbaik!!

    then nak tanya le, kalau dah pandai masak spageti bagainya ni. Bila nak jadi baby sitter tuk anak anak akak pulak?

    mesti sihat segar bugar anak anak akak tu nanti kan.. hehehe

    gurau di penghujung sya'ban. boleh kan...

    ReplyDelete
  13. Byk sgt la bahan nya....malas lah nk cuba :) yg dh siap masak ada lagi x ? Nk rasa... >_<

    ReplyDelete
  14. fuyooo..ni kalau dr fazley tau nie..menangis dia...hehehe..mmg hebat lor selera omputih eita...

    ReplyDelete
  15. bolehlah cuba nanti...nak copy resepilah hihihi...

    ReplyDelete
  16. spagetttin!!.. feveret gak ni...tang kuah tu main campak jer..asal boleh makan jer..

    ReplyDelete
  17. nk try cara ni pulak lah buat spageti hihi

    ReplyDelete
  18. kenyang anak2 buah eita duk ngan mokcik dia..hihi..

    selamat berpuasa ye eita..mintak mahap tak balas sms kt phone sbb takdok kredit..

    ReplyDelete
  19. nasib baca entry ni sebelum puasa.. melelh jgk ayo lior kuh !

    ReplyDelete
  20. ini makanan yg sangat cepat juga utk dibuatnya
    sedap

    tapi kalau makan utk tambah kali kedua terus rasa jemu.

    ReplyDelete
  21. comfirm sewdap eita...
    kite buat simple je...
    pasni nak cuba yng versi eita camni lak...

    ReplyDelete
  22. nurlyla....

    kalau besok..besok...dah pose pun...

    ReplyDelete
  23. kak ujie...
    oooo...dulu masa tak pandai buat ita nak beli yang dalam botol..tapi puas belek..
    takde halal...tu lah yang belajar jugak dengan kakak ipar...
    tapi kat dungun banyak yang dalam botol...
    kalau ada yang halal pun kimball je yang jupe setakat ni..

    ReplyDelete
  24. aininoraini...
    alahai..baru je besiap nak gi ni,...heehheheh....

    ReplyDelete
  25. djangkaru bumi....
    yup....selamat berpuasa jugak untuk kamu ye...

    ReplyDelete
  26. asrul...
    hebat ke?....
    ni rasa nak belanja kau ni...kihkihkih

    ReplyDelete
  27. wantie....
    hahahahha.....
    dah anak sendiri takde..
    masak je lah untuk anak buah...
    tak tahu lah tu bila nak ada anak sendiri...

    ReplyDelete
  28. karukord jagau's.....
    alaaaa....kau lambat 5 minit je...
    semua dah habis....
    kihkihkih

    ReplyDelete
  29. izan mama mia...
    hahahahha....
    bukan setakat menangis meroyan kot...
    ada2 je izan ni..

    ReplyDelete
  30. che ros...
    di persilakan...
    :)

    ReplyDelete
  31. ixbarr...
    ni pun main campak jugak ni...janji ada rasa spageti...
    kihkihkih

    ReplyDelete
  32. wanieys...
    try lah...
    simple je ni....

    ReplyDelete
  33. fieda....
    memang kenyang sangat2 pun....

    takpe...

    ReplyDelete
  34. yob mad...
    nah tisu yob....kesat lah....malu tengok di orang..
    hehehehhe

    ReplyDelete
  35. telor power...
    jemu sebab hari2 makan kot...

    ReplyDelete
  36. aine ainun...
    buat sendiri senang...
    taruk je benda kita nak taruk....

    ReplyDelete
  37. eita..kalau tukar mee sedap tak guna resepi nie....tergoda lak tgk banyak kali..

    ReplyDelete
  38. tergoda sha d buatnya..rajinya buat masak2 ni..nak skit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mls pun kena msk jugak...huhuhu..
      Dah hbis

      Delete
  39. tulahhhhh. rsnye tadok halal kat prego punye tu.

    ReplyDelete
  40. wah..sangat menarik & tertarik...buat rasa lapar je...hehehe..kawal-kawal....boley try ni resepi....

    ReplyDelete
  41. amboi tuh dia.. sesekali tunjukkan bakat.. western terus bagus².. mesti sedappkan..

    hadoilah tertgk masa puasa pulak.. terliur dibuatnya tau..

    ReplyDelete
  42. M tak pernah masak spaghetti dlm seumur hidup ni.. Nampak menarik gak na...amboi bebudak skang ni hebat na..siap request spaghetti lagi..

    ReplyDelete
  43. baru buat kelmarin..guna spageti angel hair..tp tak boleh nak upload guna hp ni..huhu
    so abaikan saja ;(

    ReplyDelete