Thursday, June 28, 2012

BELAJAR MASAK INTI KARIPAP....perisa kentang...

sibuk bebenor..
tak sempat nak jalan2 kat umah korang..
ni memang kena buat ot lebih ni..nak bw....
jenuh lah...
semalam ada jemputan memasak...
inti karipap....kat kampung sura...
cikgu dari cheras ...merangkap kakak aku..
aku hanya menyibuk dengan kamera...
dan jugak aktiviti mengacau ahmad umar....
hahhahha...jemu lah asik duk dapur je....
jom masak....
masa belajar ni banyak bahan tak cukup..
tapi takpe aku tulis untuk bahan yang cukup..



bawang merah - 3 ulas..(dtumbuk)
bawang putih - 2 ulas..(dtmbuk)
serbuk kari - 3 sudu...(kari daging baba's)..(dibancuh dgn air)
bergantung kalau nak pedas taruk banyak..
minyak - ikut suka korang..
daun kari...5 helai..

panaskan minyak...
tumis bawang sehingga garing..
masuk kan rempah kari....
kacau hingga naik bau..

bila dah naik bau..
masuk kan air...
kacau...
lupa lah weyh....
kalau nak kasi sedap lagi..
taruk lah daging lembu cincang halus ke..
ayam ke..
ikan bilis ke...
udang kering ke..
janji yang ada kat umah korang...

ubi kentang - 5 biji
dipotong dadu....

bila dah gelegak...masukkan kentang...
(nak tau macamana gelegak..
cuba masuk kan tangan korang..
kalau melepuh tu maknanyer gelagak lah...
hehehehhe......)


kacau sehingga sebati....
dan biarkan kentang tu masak..
kalau nak cepat tudung pun boleh...
guna tudung periuk ..
bukan tudung kepala ye anak2 semua..

bila dah masak...
kacau sampai kering..
kalau berair macamana lah nak letak pada doh kan..
bila dah  kering sikit tu..
masuk kan garam + gula..
pahtu
tabur lah dengan daun sup..
sedap sikit..
aroma dia...perghhh...
ermmmm...
akibat terlalai dengan ahmad umar..
aku tak sempat nak klik ..
masa dia dah kering..
tapi korang mesti leh agak kan...
kering macamana...


cantiiikkk.....
habis sesi memasak dalam kul 10...
pahtu...dijamu dengan nasi ayam..
walaupun ayam aku besar taik hidung..
tapi tetap di panggil nasi ayam...

49 comments:

  1. hihihi..baca cerita eita mmg tak sah kalau tak gelak sesorang depan pc nie sampai mia dok tanya..mama gelak apa tuu....hahahah gelak kat acik eita nilah..story dia selalu buat mama happy..tahniah..ni nak kena bg anugerah nie....

    ReplyDelete
  2. huhuhuh....lapar...lapar...

    ReplyDelete
  3. ayam beso taik idung..aii terus rasa geli nak makan..hihuk :D

    akak ske karipap kentang dari keledek..walopon owg kata keledek tu manis..owg ganu pagil gape?..stele yer..lupa lak ke ketene..kalo salah sila lepukk :)

    ReplyDelete
  4. nasi ayam tu kesukaan KY tu hehehe

    salam kenal dr blogger baru

    ReplyDelete
  5. asal tengah lapar je mst blog akak psl makan. nasib badan~~ =p

    ReplyDelete
  6. Tgk inti tu teringin pulak nak buat karipap.suka karipap inti kentang mcm ni.

    ReplyDelete
  7. sama lah kita bz jer sekarang ni


    owh suka memasak juga eh

    ReplyDelete
  8. hihihi...kenapa ayam tue besar sangat....inti karpap memang mantap!!

    ReplyDelete
  9. sedap tgk inti karipap tu...inti karipap ni boleh masuk dalam list untuk bulan posa ni hikhikhik

    ReplyDelete
  10. eita ni mmg kelakor sokmo la cara dia tulis..camtu gaknya cara dia ckp..mmg kelakor giler la..

    ReplyDelete
  11. Salam Ta,

    Heee akak suka karipap, dulu tiap 4-5 minggu buat 20 bijik. Tapi sekarang ada orang bagi 40 biji tiap2 bulan, free jer! Alhamdulillah!

    ReplyDelete
  12. @izan mama mia
    hahahaha...doh memang otak penuh air kak..
    ni lah jadi nyer...

    anugerah yang takleh tahan ni...
    :)

    ReplyDelete
  13. @Tihara
    hahahahha....perumpamaan kecik je kak...takde nyer sapu taik hidung...

    orang ganu panggil ubi stela...
    karipap ubi pun sedap lah kak...

    ReplyDelete
  14. @Norzie hany
    sekarang ni kentang tengah murah...
    5 kilo 4.99,,..
    tu pasal lah buat kentang..

    ReplyDelete
  15. @Telor Power
    letih giler..

    tak suka memasak tapi suka menyibuk dekat orang tengah masak...

    ReplyDelete
  16. @Che Rosliza Che mat
    ita tak berapa suka makan ayam...
    jadi dah nama nasi ayam..kena lah ambik jugak ayam...

    ReplyDelete
  17. @Wanieys
    sepantas kilat tu untuk menu bukak pose...
    aduhhh..

    ReplyDelete
  18. @fieda
    dalam blog je kelakor..
    kat luar....
    ermmm...
    lagi tak betol kot..
    hehehhehe

    ReplyDelete
  19. @MOH KEMBARA
    wslm...
    rezeki tu kak..
    40 biji tiap2 bulan..
    best lah kak...
    tak nak kongsi ke?

    ReplyDelete
  20. smpai terbau2 inti karipap tu kt sini..hehe..nmpak sedap...=)

    ReplyDelete
  21. nnt dtg umh, bwk lah karipap ye. hehe.

    ReplyDelete
  22. tu dia... last2 blh plak tayang nasi ayam.. adehhh.... :-)

    ReplyDelete
  23. Sedapnyer.. tapi kenapa last last tu ade nasi ayam.. hehehe sedap tu..

    ReplyDelete
  24. Lama dh akak tak buat inti karipap..sbb skrg syok beli yg frozen je.

    Apsal ayam tu ciput sgt? Amik la lagi..

    ReplyDelete
  25. alala.. mana karipapnya. ha. cam tu la kalau akak buat inti karipap. tapi akak suka letak hirisan yam or daging dalam kentang tu.

    hahahaha.. lawak la kamu ni. ayam besat taik idung.

    ReplyDelete
  26. wah....bestnye.....bleh la try nnti bln puasa....

    ReplyDelete
  27. Mana karipap nya??nk bljr jgk cmne nk buat kulit karipapnya..hehe..tetiba ladt skli ada nsi aym plk..

    ReplyDelete
  28. @izzah
    rasanyer dah tutup..
    macamana lah leh sampai jugak bau tu...
    kihkihkih

    ReplyDelete
  29. @Djangkaru Bumi
    waduhhh...
    kok berdangdut perut kamu ya...
    hehehee

    ReplyDelete
  30. @IntaNBerliaN
    hari tu tuan umah wat nasi ayam...
    layan je..

    ReplyDelete
  31. @Ujie
    jarang beli yang frozen...

    suka makan ulam dia je...

    ReplyDelete
  32. @wantie
    atas kreatif...

    perumpamaan sebab terlalu sikit..
    hehehe

    ReplyDelete
  33. @HeNRieTTa JoSe
    boleh2..jangan lupa pos sini sikit..

    ReplyDelete
  34. @teratak hati
    sabar2.....
    nanti kita usaha kan...

    tu menu utama...

    ReplyDelete
  35. depan rumoh ade tiang bendera. huhu.

    ReplyDelete
  36. Nanti M bleh cuba buat inti karipap sendiri plak..sebelum ni asyik beli ja...

    ReplyDelete