Monday, July 1, 2013

PERIA KATAK...

aku suka sangat wat keje bedo'oh macam ni..
duk lah menunggu frog of peria ni berbuah...
peria katak kat umah jiran aku...
kalau zaman duk kat australia dulu tanam anggur tepi tingkap..
kat malaysia tanam peria katak tepi tingkap...
tempat lain memang takde..
hahahha...


antara khasiat peria katak..
  1. mengawal paras gula dalam darah..terutama untuk yang mengidap diabetes
  2. boleh mengurangkan buasir..buat jus+epal hijau untuk kurangkan pahit.. 
  3. merendahkan tekanan darah tinggi..
  4. baik untuk penghadaman...
  5. menyembuhkan sakit sendi...
  6. sapa2 yang nak kurus pun leh cuba minum jus dia.
 tapi jangan makan banyak sangat..nanti kena chery bery plok...aku tak jamin tu..










19 comments:

  1. peria katak..
    alaaa.. titew xleh makan.. nanti titew.. x boleh..
    alaaaa.. titew x suke sebenarnye.. pahit sangaddddd...
    cane akk boleh makan nim..hmmmm..

    ReplyDelete
  2. Ooi gitu.... Ingat terus keluar perianya.... Rupanya berbunga dulu yeh... Baru tau kita!

    ReplyDelete
  3. Peria bagus..tapi akak tak penah try makan.

    Lama dok ostrolia???

    ReplyDelete
  4. goreng sambal letak telur sedap ni.hehe

    ReplyDelete
  5. gee....

    titew mkn selamba je....
    kite minum guna straw..terus telan...
    ok je..takde plok koma...hahahhaha

    ReplyDelete
  6. hainom okje...

    hahahaha.....lumrah alam..kena ikut step...

    ReplyDelete
  7. kak ujie....

    ita biasa makan...

    hahah...duk dalam mimpi je kak...


    ReplyDelete
  8. puan kutu..

    tak pernah mencuba lagi ni..

    ReplyDelete
  9. Suka jugak. Peria ni tak pahit mcm peria besar tu kan. Wat ulam pun akak bedal dik

    ReplyDelete
  10. tak berapa gemar sangat.. tapi, kadang-kadang tu makan jugak..

    ReplyDelete
  11. Peria katak....rajinnye akk....siap tunggu dr mula berbunga sampai lah dah besar...

    ReplyDelete
  12. peria katak ni lbh pahit dari peria besar,yg hijau muda tu...tp kalau goreng,peria katak lbh ranggup...sedap..

    ReplyDelete
  13. suka makan goreng dgn tepung...

    ReplyDelete
  14. KA mmg suka ni wat sambal best !

    ReplyDelete
  15. WANTIE...ha'ah kan....suka jugak makan ulam dengan nasi goreng..


    ROS REEZA....sekali sekala leh layan ni



    RIETA....ahhaha...time bosan semua jadi belaka..



    KAMSIAH....tak rasa pahit mana jugak kak...makan ulam pun memang dah ranggup kan..




    MASYA......belom cuba lagi ni...



    KESUMA ANGSANA....belom makan lagi kalau buat sambal..



    MAN....takde lah pahit sangat

    ReplyDelete
  16. wah rajin sungguh dok tgg proses kejadian peria katak tu,

    ReplyDelete
  17. biasanya org tua suka buat ulam peria katak ni... katnya byk khasiat... pahit2 dia pun bgus utk kesihatan.. :)

    ReplyDelete
  18. akak mkn ke? huhu. mesti dh bese sampai tak terkesan pahit nye tu. huhu.

    ReplyDelete