aku suka sangat wat keje bedo'oh macam ni..
duk lah menunggu frog of peria ni berbuah...
peria katak kat umah jiran aku...
kalau zaman duk kat australia dulu tanam anggur tepi tingkap..
kat malaysia tanam peria katak tepi tingkap...
tempat lain memang takde..
hahahha...
antara khasiat peria katak..
- mengawal paras gula dalam darah..terutama untuk yang mengidap diabetes
- boleh mengurangkan buasir..buat jus+epal hijau untuk kurangkan pahit..
- merendahkan tekanan darah tinggi..
- baik untuk penghadaman...
- menyembuhkan sakit sendi...
- sapa2 yang nak kurus pun leh cuba minum jus dia.
peria katak..
ReplyDeletealaaa.. titew xleh makan.. nanti titew.. x boleh..
alaaaa.. titew x suke sebenarnye.. pahit sangaddddd...
cane akk boleh makan nim..hmmmm..
Ooi gitu.... Ingat terus keluar perianya.... Rupanya berbunga dulu yeh... Baru tau kita!
ReplyDeletePeria bagus..tapi akak tak penah try makan.
ReplyDeleteLama dok ostrolia???
goreng sambal letak telur sedap ni.hehe
ReplyDeletegee....
ReplyDeletetitew mkn selamba je....
kite minum guna straw..terus telan...
ok je..takde plok koma...hahahhaha
hainom okje...
ReplyDeletehahahaha.....lumrah alam..kena ikut step...
kak ujie....
ReplyDeleteita biasa makan...
hahah...duk dalam mimpi je kak...
puan kutu..
ReplyDeletetak pernah mencuba lagi ni..
Suka jugak. Peria ni tak pahit mcm peria besar tu kan. Wat ulam pun akak bedal dik
ReplyDeletetak berapa gemar sangat.. tapi, kadang-kadang tu makan jugak..
ReplyDeletePeria katak....rajinnye akk....siap tunggu dr mula berbunga sampai lah dah besar...
ReplyDeleteperia katak ni lbh pahit dari peria besar,yg hijau muda tu...tp kalau goreng,peria katak lbh ranggup...sedap..
ReplyDeletesuka makan goreng dgn tepung...
ReplyDeleteKA mmg suka ni wat sambal best !
ReplyDeletepahit sgt ni..hehehehe
ReplyDeleteWANTIE...ha'ah kan....suka jugak makan ulam dengan nasi goreng..
ReplyDeleteROS REEZA....sekali sekala leh layan ni
RIETA....ahhaha...time bosan semua jadi belaka..
KAMSIAH....tak rasa pahit mana jugak kak...makan ulam pun memang dah ranggup kan..
MASYA......belom cuba lagi ni...
KESUMA ANGSANA....belom makan lagi kalau buat sambal..
MAN....takde lah pahit sangat
wah rajin sungguh dok tgg proses kejadian peria katak tu,
ReplyDeletebiasanya org tua suka buat ulam peria katak ni... katnya byk khasiat... pahit2 dia pun bgus utk kesihatan.. :)
ReplyDeleteakak mkn ke? huhu. mesti dh bese sampai tak terkesan pahit nye tu. huhu.
ReplyDelete