hari tu ada tengok kakak aku buat tupak sotong..
jadi nak suh ingat tulis lah resepi..
ermmm...bukan tulis ..
tapi klik je gambo..
senang sikit nak ingat....
sapa yang suke makan ,..
meh belajar..bukan susah pun..
senang je kalau ikut cara aku..
cara orang yang malas...
bahan2 yang di perlukan...
LIDI...wajib tajam..kalau tak sian sotong xleh nak tembus..
SANTAN...2 ringgit rasa nya...
SOTONG...kalau nak besar tupak tu.. ambik sotong yang besar...
BAWANG MERAH...di mayam...
HALBA....1 sudu kot ...lupa lah plok..
HALIA....di hiris cute....
BERAS PULUT....ikut suka banyak mana nak buat ..
WAJIB rendam dalam santan.....
sebab nak bagi pulut tu kembang..
takde lah nanti lama menunggu..
dia masak..
sebab nak bagi pulut tu kembang..
takde lah nanti lama menunggu..
dia masak..
sumbat beras pulut yang di rendam tu..
dalam perut sotong...bukan dalam perut korang ye...
sumbat tu plok jangan terlalu banyak..
takut sotong tu pecah perut plok...
bla dah sumbat beras tu...
kasi cucuk dengan lidi...
pastu....
masuk kan bawang merah, halia, halba...
dan santan....
sedikit garam....
pastu letak atas dapur..tudung lah sikit
tunggu masak...
buat api sedan je..
dalam 30 minit ..
cek lah sotong n pulut tu masak ke tak..
jangan bagi santan tu kering..
kalau takde kuah..
tak sedap
buat api sedan je..
dalam 30 minit ..
cek lah sotong n pulut tu masak ke tak..
jangan bagi santan tu kering..
kalau takde kuah..
tak sedap
macam ni lah rupanya bila dah masak..
gebu je macam kena cucuk botok...
weeeeeeeee.....
ReplyDeletedapnya...
tapi tapi....
x rajin nk buat=)
nanti rajin kite terjah sini lagik tgk resepi=)))
sedapnyer tgk pic yg last tuuu....tapi kalau eita yg masak lagi sedap kot...nak tanya..masa masak tu...kena tunggu ker sampai santan kering?..
ReplyDeleteerr lagi nak tanya...beras pulut tu kena rendam lama ker dulu..n agak2 berapa lama masak nie...atau...tunggu tgk sotong tu dh kembung kira pulut kat dalam tu gerenti dah masak ker?...
ReplyDeletesory eita,banyak tanya..nak try masak ni nnt...
@izan mama mia
ReplyDeletekalau kering takde plok kuah nyer...
anggar lah pulut n sotong tu masak...
pastu tutup lah api..
@izan mama mia
ReplyDeletetak lama pun....
sambil2 siang sotong tu rendam lah pulut...
pahtu macam biasa lah...sumbat dalam perut sotong..
buat api sedan je...
dalam 30 minit leh lah cek sotong tu...
@Aine Ainun
ReplyDeletekena rajin ni...
wah..pos sini jap..sdpnya..sha nak bljar nnt la..hehe
ReplyDeletewah...sng jew....t bleh la try...td bru stong...tpi goreng kunyit jew....
ReplyDeletenanti rajin2 lah buat ye...then boleh pos tak pun ajak utk merasa seketul dua
ReplyDeletesalam eita..acik suka makan..tapi sesekali pi panati timur je dapat beli..disini tak de orang jual.
ReplyDeletesedap ni..penah mkan yg ayah sedara bawak dari kelate..
ReplyDeletetq eita...nnt kalau menjadi saya buat nak buat entry gak..tapi kalau senyap jer tu...faham2 jerlah...hihihi
ReplyDeleteaku mkn je tau... kehkehkehkeh
ReplyDeleteeita mesti sedapkan..tapi kakain tak pernah pulak makannya tuu..
ReplyDeletenak try la..mana tahu menjadi pastu anak2 suka pulak...
Blogwalking cik, bolehkan aku lewat..
ReplyDeletedulu mak sellau buat.. ni yg bemanja dgn mak suh mak msk ni.. hihii
ReplyDeleteperghhhhh. terbaikkkk. nak rendam beras bape lame dlm santan tu?
ReplyDeletedessert signature negeri aku tu :D
ReplyDeleteAssalamualaikum wbt
ReplyDeleteTidak dpt dinafikan mmg sedap. Tapi saya tak boleh pun nak makan dlm keadaan kalori yang terlampau tinggi. Ditambah pula jenis lebih kpd`vegetarian`. Lagipun Maklumlah kerja cikgu, manalah `menggunakan kalori yang tinggi. Anyway, kalau dpt tengok eita makan pun kitaorang pun dah tumpang suka juga.
p/s. Bila nak umumkan lagi ni?
mak wani selalu buat bulan puasa ja...hahha
ReplyDeletehurm...sedapnye Eita,,camtu rupenye caranya nak wat tupak sotong... kalo ade org buatkan lagi sedap kan, heeee~ tapi tgk bahan2 dia senang2 je kan...tak lah susah sgt....
ReplyDeleteSalam Eita,
ReplyDeleteweh akak tak penah makang tupak sotong ning! Kalu kaler kuning atau meroh, mungkin nak try!
menarik.. pasni kena try jugak la.. nasib baik tak banyak pakai bahan. tq 4 sharing
ReplyDeletesalam singgah dari blog tihara... :)
ReplyDeleteketupat sotong rupanya. tak penah try lagi ni..
@sHaR!Na eLyaNa
ReplyDeletepos?..nak sampai dan basi dulu sha oi...
@HeNRieTTa JoSe
ReplyDeletekalau ikut resepi pemalas macam akak ni memang senang je..
hehehhehe
@Telor Power
ReplyDeleterietta nak masak..
try lah kau pow dia..
kihkihkih
@Acik Erna
ReplyDeletejadi kesimpulan nyer...selalu lah lepak kat pantai timur..
@teratak hati
ReplyDeletesdap..tapi makan seketul pun dah kenyang..
@izan mama mia
ReplyDeletehehehehe...kena buat sampai menjadi...
@Uncle Jonni
ReplyDeletekau memang.....
@ainnoraini
ReplyDeletekena try lah makan...
sedap..
@TABUHGONG
ReplyDeleteboleh je
@IntaNBerliaN
ReplyDeleteah sudah....
habis lah mak...
@9n0L4
ReplyDeletesambil rendam sambil buat....
@Asrul "iLham" Sany
ReplyDeleteye ke....
@tajnur
ReplyDeletewaalaikumussalam...
ada orang mengidam..tu yang buat...
ermmmm...
pengumuman apa plok ni?
@Wanieys
ReplyDeletebulan pose memang ramai orang jual...
@eMMe
ReplyDeleteha'ah kan..
kalau orang buat memang best...
@MOH KEMBARA
ReplyDeletewslm...
try lah sekali kak..
@angahpikah
ReplyDeletemenarik n sedap...
@gadisBunga
ReplyDeletekena try lah sekali..
da lama x mkn ni..nampak sedap betul tu..terliur den~ ;)
ReplyDeleteya allah...nampk menyelerakan sungguhhhh :D
ReplyDeletemknenye rendam dulu la ye. yg atas dapur tu, santan yg same la ehhh? :)
ReplyDelete@~SaL IjOu~
ReplyDeletemeh pakat buat
@Siti K-------
ReplyDeletememang menyelerakan
@9n0L4
ReplyDeletesantan kan beli 2 yal..
sikit untuk rendam..
selebihnye masuk dalam periuk..
tu kan santan pekat...
campur air lah sikit...
Sedapnya....Tupak sotong...boleh buat nanti..
ReplyDelete