Tuesday, June 5, 2012

MEH BELAJAR MASAK TUPAK SOTONG....

hari tu ada tengok kakak aku buat tupak sotong..
jadi nak suh ingat tulis lah resepi..
ermmm...bukan tulis ..
tapi klik je gambo..
senang sikit nak ingat....
sapa yang suke makan ,..
meh belajar..bukan susah pun..
senang je kalau ikut cara aku..
cara orang yang malas...



bahan2 yang di perlukan...
LIDI...wajib tajam..kalau tak sian sotong xleh nak tembus..
SANTAN...2 ringgit rasa nya...
SOTONG...kalau nak besar tupak tu.. ambik sotong yang besar...
BAWANG MERAH...di mayam...
HALBA....1 sudu kot ...lupa lah plok..
HALIA....di hiris cute....

BERAS PULUT....ikut suka banyak mana nak buat ..
WAJIB rendam dalam santan.....
sebab nak bagi pulut tu kembang..
takde lah nanti lama menunggu..
dia masak..


sumbat beras pulut yang di rendam tu..
dalam perut sotong...bukan dalam perut korang ye...
sumbat tu plok jangan terlalu banyak..
takut sotong tu pecah perut plok...
bla dah sumbat beras tu...
kasi cucuk dengan lidi...
pastu....
masuk kan bawang merah, halia, halba...
dan santan....
sedikit garam....
pastu letak atas dapur..tudung lah sikit
tunggu masak...
buat api sedan je..
dalam 30 minit ..
cek lah sotong n pulut tu masak ke tak..
jangan bagi santan tu kering..
kalau takde kuah..
tak sedap

macam ni lah rupanya bila dah masak..
gebu je macam kena cucuk botok...

49 comments:

  1. weeeeeeeee.....
    dapnya...

    tapi tapi....
    x rajin nk buat=)

    nanti rajin kite terjah sini lagik tgk resepi=)))

    ReplyDelete
  2. sedapnyer tgk pic yg last tuuu....tapi kalau eita yg masak lagi sedap kot...nak tanya..masa masak tu...kena tunggu ker sampai santan kering?..

    ReplyDelete
  3. err lagi nak tanya...beras pulut tu kena rendam lama ker dulu..n agak2 berapa lama masak nie...atau...tunggu tgk sotong tu dh kembung kira pulut kat dalam tu gerenti dah masak ker?...
    sory eita,banyak tanya..nak try masak ni nnt...

    ReplyDelete
  4. @izan mama mia
    kalau kering takde plok kuah nyer...
    anggar lah pulut n sotong tu masak...
    pastu tutup lah api..

    ReplyDelete
  5. @izan mama mia
    tak lama pun....
    sambil2 siang sotong tu rendam lah pulut...
    pahtu macam biasa lah...sumbat dalam perut sotong..
    buat api sedan je...
    dalam 30 minit leh lah cek sotong tu...

    ReplyDelete
  6. wah..pos sini jap..sdpnya..sha nak bljar nnt la..hehe

    ReplyDelete
  7. wah...sng jew....t bleh la try...td bru stong...tpi goreng kunyit jew....

    ReplyDelete
  8. nanti rajin2 lah buat ye...then boleh pos tak pun ajak utk merasa seketul dua

    ReplyDelete
  9. salam eita..acik suka makan..tapi sesekali pi panati timur je dapat beli..disini tak de orang jual.

    ReplyDelete
  10. sedap ni..penah mkan yg ayah sedara bawak dari kelate..

    ReplyDelete
  11. tq eita...nnt kalau menjadi saya buat nak buat entry gak..tapi kalau senyap jer tu...faham2 jerlah...hihihi

    ReplyDelete
  12. eita mesti sedapkan..tapi kakain tak pernah pulak makannya tuu..

    nak try la..mana tahu menjadi pastu anak2 suka pulak...

    ReplyDelete
  13. Blogwalking cik, bolehkan aku lewat..

    ReplyDelete
  14. dulu mak sellau buat.. ni yg bemanja dgn mak suh mak msk ni.. hihii

    ReplyDelete
  15. perghhhhh. terbaikkkk. nak rendam beras bape lame dlm santan tu?

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum wbt
    Tidak dpt dinafikan mmg sedap. Tapi saya tak boleh pun nak makan dlm keadaan kalori yang terlampau tinggi. Ditambah pula jenis lebih kpd`vegetarian`. Lagipun Maklumlah kerja cikgu, manalah `menggunakan kalori yang tinggi. Anyway, kalau dpt tengok eita makan pun kitaorang pun dah tumpang suka juga.
    p/s. Bila nak umumkan lagi ni?

    ReplyDelete
  17. mak wani selalu buat bulan puasa ja...hahha

    ReplyDelete
  18. hurm...sedapnye Eita,,camtu rupenye caranya nak wat tupak sotong... kalo ade org buatkan lagi sedap kan, heeee~ tapi tgk bahan2 dia senang2 je kan...tak lah susah sgt....

    ReplyDelete
  19. Salam Eita,
    weh akak tak penah makang tupak sotong ning! Kalu kaler kuning atau meroh, mungkin nak try!

    ReplyDelete
  20. menarik.. pasni kena try jugak la.. nasib baik tak banyak pakai bahan. tq 4 sharing

    ReplyDelete
  21. salam singgah dari blog tihara... :)

    ketupat sotong rupanya. tak penah try lagi ni..

    ReplyDelete
  22. @sHaR!Na eLyaNa
    pos?..nak sampai dan basi dulu sha oi...

    ReplyDelete
  23. @HeNRieTTa JoSe
    kalau ikut resepi pemalas macam akak ni memang senang je..
    hehehhehe

    ReplyDelete
  24. @Telor Power
    rietta nak masak..
    try lah kau pow dia..
    kihkihkih

    ReplyDelete
  25. @Acik Erna
    jadi kesimpulan nyer...selalu lah lepak kat pantai timur..

    ReplyDelete
  26. @teratak hati
    sdap..tapi makan seketul pun dah kenyang..

    ReplyDelete
  27. @izan mama mia
    hehehehe...kena buat sampai menjadi...

    ReplyDelete
  28. @9n0L4
    sambil rendam sambil buat....

    ReplyDelete
  29. @tajnur
    waalaikumussalam...
    ada orang mengidam..tu yang buat...

    ermmmm...
    pengumuman apa plok ni?

    ReplyDelete
  30. @Wanieys
    bulan pose memang ramai orang jual...

    ReplyDelete
  31. @eMMe
    ha'ah kan..
    kalau orang buat memang best...

    ReplyDelete
  32. da lama x mkn ni..nampak sedap betul tu..terliur den~ ;)

    ReplyDelete
  33. ya allah...nampk menyelerakan sungguhhhh :D

    ReplyDelete
  34. mknenye rendam dulu la ye. yg atas dapur tu, santan yg same la ehhh? :)

    ReplyDelete
  35. @9n0L4
    santan kan beli 2 yal..
    sikit untuk rendam..
    selebihnye masuk dalam periuk..
    tu kan santan pekat...
    campur air lah sikit...

    ReplyDelete
  36. Sedapnya....Tupak sotong...boleh buat nanti..

    ReplyDelete