Assalamualaikum wbt Kuih lipat tu kalau disebelah Yob Mad dinamakan kueh tepeik tak kira lah adunan kueh tepeik pisang atau tepung gandum. Tapi sebelah saya berflainan mazhab kwsn dgn yob Mad dipanggil kueh `padam pelita`. Sebabnya kueh ni dimasak byk2 utk satu famili. Jadi bancuh ulinya memanglah agak kasar, tanpa menggunakan minyak sebaliknya daun pisang je (utk elakkan rentung) maka ditebar atas kuali. Biasanya ada api pelita dekat dapur tu sebab gelap dan semasa nak menterbalikannyalah terpaksa lakukan dgn cepat sehingga boleh memadamkan api pelita. Kalau masa tu hujan lebat, alangkah sedapnya...
WOW BEST NYE TERINGAT BULAN RAMDHAN..
ReplyDeleteSYUKUR ALHAMDULILLAH :)
alamak!!!..terkezut nyer..semua hurf besar ni....
ReplyDeleteasal pose je mesti teringat bulan ramadhan..
tak sabar nak tunggu...
kite suke beronok tu..
ReplyDeletefieda..
ReplyDeletesedap kan...lama tak makan...tu yang redah jugak hujangi pasar malam...
taper? taper pun taper lah.... janji rock... huhuhuhu
ReplyDeletetadi afiq baru mkn kuih sagu.. mak buat
ReplyDeleteyummy...
ReplyDeletelapar pulakk rasenye!
:p
tapai tu nampak sedap....bak sikit
ReplyDeletesuka kuih sagu tu..lama dah x mkn
ReplyDeletekuih lipat..tu tak tau.
ReplyDeletetapai pulut..mmg fav.
*smlm akak buka dgn mi hoon yg tak berapa jadik..sbb tgh lemau posa, masak2 pulak.
Assalamualaikum Eita, puasa lagi ke ari ni?
ReplyDelete@Uncle Jonni
ReplyDeletekau tak pernah makan ke?
taruk dalam peti..best..
@Afiq Yassin
ReplyDeletepandai nyer...akak failed benda2 macam ni...
@Nadhirah
ReplyDeletelapor baik gi makan.....
@Telor Power
ReplyDeleteambik lah...dalam peti ada lagi wat stok..
@Eera Shera
ReplyDeletesebab lama tak makan lah gi cari kat pasar malam....
@Ujie
ReplyDeleteala macam lempeng je..pahtu diorang letak inti ikan..lipat jadi petak macam ni...
disebabkan malas masak lah ita gi redah hujan...gi pasar malam...
@eMMe
ReplyDeletewaalaikumussalam
hari tak pose...semalam je...
oo..inovasi jugak tu. mesti sedap sbb ada intinya..
ReplyDeleteujie....
ReplyDeletebergantung pada inti dia..
ada yang inti ubi, sardin, ikan...
oh tidakkkkkkkkkk... dah tingin nak mkn kuih lipat pulak... aduss
ReplyDeletesedapnya sagu merah tu ;)
ReplyDeleteanda di tag ..jom join..
http://lobaksusue.blogspot.com/2012/03/segmen-blog-reviewing-by-haruno-hana.html
inta berlian...
ReplyDeleteah! sudah..jenuh lah nanti melayan ibu yang duk mengidam ni..hehehehhe
qasehnya rania..
ReplyDeletenanti akak join ye..
ohhhhhh. saye suke benor kiuh lipat tu!
ReplyDeleteAssalamualaikum wbt
ReplyDeleteKuih lipat tu kalau disebelah Yob Mad dinamakan kueh tepeik tak kira lah adunan kueh tepeik pisang atau tepung gandum. Tapi sebelah saya berflainan mazhab kwsn dgn yob Mad dipanggil kueh `padam pelita`. Sebabnya kueh ni dimasak byk2 utk satu famili. Jadi bancuh ulinya memanglah agak kasar, tanpa menggunakan minyak sebaliknya daun pisang je (utk elakkan rentung) maka ditebar atas kuali. Biasanya ada api pelita dekat dapur tu sebab gelap dan semasa nak menterbalikannyalah terpaksa lakukan dgn cepat sehingga boleh memadamkan api pelita. Kalau masa tu hujan lebat, alangkah sedapnya...
9n0L4...
ReplyDeletekita sekampung..memang suke kuih ni kan...
tajnur..
ReplyDeletewaalaikumussalam....
macam2 pesen nama kuih ni...
yelah kan berlainan mazhab....
yang penting best makan masa suam2 kuku...
tu lahhh. bile nok jupe sx mkn kueh lipat. kihkih.
ReplyDelete