Walaupun citer dah basi nak tulis jugak...
balik kena hujan baru ni..
terasa nak makan benda yang panas...
so terhasil lah tomyam bodo je....
meh aku ajar buat tomyam home made...
chewaaahhh...dah macam chef dah..
chef yang telah di buang keje..hahahha...
sebab terlebih home made sangat..
bahan2 untuk menumis..
10 ulas bawang putih..
20 biji lada kecik..
1 biji limau nipis..
4 helai daun limau purut...
2 batang serai...
2 biji tomato yang telah di lenyek dengan steamroll...
1 bungkus ketiak jagung....ketiak korang aku tak nak...
nanti berbau plok tomyam aku...hahahha...
2 batang lada besar...
bunga kobis..(anggar je lah banyak mana nak letak.)
1 batang carrot..
4 pelepah kobis panjang...
1 biji bawang besar...di mayam..lupa nak letak gambo plok..
dah tua sangat aku ni sampai sume aku lupa..
udang n sotong..
(ambik gambo dr cik google..)
aku lupa nak klik hari tu..
aku tak guna ayam..
sebab aku takut nanti ayam lemas plok dalm kuah tomyam nanti..
jadi guna udang n sotong je..
sebab diorang dah biasa duk dalam air..
kihkihkih
panas kan minyak..
nak tau panas tak..
ce celup jari dalam minyak tu..
angar2 dah melecur kulit tu ..
kira minyak tu panas lah ye..
bila dah panas...
masuk kan bawang putih...
tumin hinggan kekuningan..
pah tu masuk kan lada kecik..
bila dah naik aroma dia..
*tohok plok tomato yang telah di lenyek tadi...
dah angar2 garing..
masukkan air,...
ikut suka lah nak banyak mana air tu..
anggar2 nak hirup sampai kembung perut tu...
masuk air banyak sikit..
..
pahtu masuk kan sayur yang keras dulu......
pahtu baru sayur yang lembut...
masukkan garam..
pahtu perah asam limau..
kasi masam kaw2 punyer...
pahtu celur bihun dalam air panas...
taruk dalam mangkuk..
curah lah tomyam tadi ...
mabeles...
(tersangat perasan di sini..hahahha)
*TOHOK...bermakna campak....buang...dan seangkatan dengan nyer..