Sunday, September 30, 2012

LET'S PLAY TODAY..

Ce teka ni bunga apa?..

clue...
wana kuning..
buah dia macam2 leh buah..
wat bingka...sayur....pengat...

Saturday, September 29, 2012

PENGUMANDANG SERUAN LANGIT......

Santai hujung minggu...
habis kan buku yg aku pinjam hari tu...
memang mengasyikkan....
sedikit sinopsis...
nak baca penuh..beli je buku ni..
takpun pinjam dekat pustaka macam aku ni hah...


BILAL BIN RABAH....

lahir di daerah as-sarah...di pinggir kota mekah...43 tahun sebelom hijrah.
ayahnye bernama rabah...
ibunya bernama hamamah..seorang wanita berkulit hitam...
mendapat gelaran ibnus-sauda' (putera wanita hitam)
dibesarkan sebagai hamba milik keluarga bani abdul dar..
selepas keluarga meninggal..
di beli oleh umayyah bin khalaf,...
meninggal dunia pada usia 63 tahun...

******************************************************

selalunya pada setiap pagi Bilal akan menunggu Rasulullah di pintu rumah...Kemudian mengiringi rasulullah masuk ke masjid. Tetapi kini, orang yang di tunggu nyer sudah tiada lagi. Rumah itu kelihatan sepi. Dengan langkah longlai, Bilal menuju ke masjid...
Kemudian duduk di saf hadapan...Bilal terpandang mimbar tempat Rasulullah berkhutbah..
terbayang-bayang wajah Rasulullah sedang duduk sambil tersenyum memandangnyer....
sekali lagi air matanya tumpah...dia segera mengesat air mata dengan hujung jubahnya bimbang dlihat jemaah yg memenuhi saf...

"waktu subuh sudah masuk, Bilal,,"beritahu abu bakar as siddiq
"saya tahu..." sahut bilal dengan nada suara yg sayu...
"laungkan azan.."..kata abu bakar as siddiq lagi...

Bilal bangun bagi melaungkan azan tetapi suaranya teresak-esak menangis...
Apabila sampai sebutan  'Ashaduanna Muhammadar Rasulullah.."..
bila tidak mampu menyebutnye...
bilal menangis teresak-esak...
orang ramai jgak turut menangis...
kerinduan mereka kepada Rasulullah begitu kuat....

"lidah saya kelu menyebut nama Rasulullah...saya tidak mampu melaungkan azan lagi.."


Friday, September 28, 2012

TAZKIRAH JUMAAT....

orang yang soleh dan beriman tidak akan menggunakan lidahnye untuk menyakiti hati orang lain...

Thursday, September 27, 2012

Wednesday, September 26, 2012

WORDLESS WEDNESDAY

rest

MINIATURE EFFECT.....


korang tau apa itu miniature effect?...
kalau korang tak tahu ...
aku lagi lah tak tahu...hehehehhe...
mengikut fahaman komunis aku lah...
miniature effect ni...
salah satu teknik dalam bergambo...
gambo dia nanti akan nampak macam ala2 kartun....
dengan sedikit blur n wana yg terang....
biasa miniature ni orang guna kat kawasan yg penuh dgn orang....penuh dgn kete....pendek kata penuh sesak lah....senang citer...
nak citer banyak pun aku ni bukanyer pro sangat pun..
setakat ambik gambo bodo2 boleh lah.....
tapi aku punyer ..ikut suke je..
aku rasa nak guna ...aku set je...bukan susah pun...
 boleh set kat kamera je...
xyah nak edit2....
sebab aku tak suke edit gambo yg aku ambik...kalau setakat kecik kan size tu ..normal lah..
takde lah loading lambat sangat..
ph berjanggut tunggu..gambo tak kuar jugak...



yg ni baru lagi aku post hari tu...
tengah leloh nak turun bukit..
saja ambik guna miniature effect...
ada yg tanyer aku edit guna apa?...
ini tak edit pun..just set dalam kamera je...
korang pun leh buat..
try lah...

kalau kapal banyak..
lagi comel gambo dia...

nelayan yg telah pencen....

aku ambik dari klcc....
nampak beza kan..
rupa dia dah jadi macam bangunan yg di buat dari kotak..


kat pasar....
tempat yg ramai orang ..
sesuai sangat2

lelong durian di pasar...



masih di pasar...

kat sungai congkak..

ni masa kat atas  bangunan wholesale...

Tuesday, September 25, 2012

BLOGLIST KESUMA ANGSANA


Aku pun nak join jugak ni...

aku suka lepak kat blog KA...
sebab macam2 ada...
tapi jap2 keje ni susah benar nak bw...

sapa2 yg nak join jugak klik je banner kat atas tu..
dah nak tutup pun...



Sunday, September 23, 2012

TERAPI MINDA......AT BUKIT BAUK

hari jumaat baru ni ..
ikut abang aku gi jogging kat bukit bauk...
abang aku jogging kerabat bukit bauk...
tapi aku merayap ambik gambo....
hehehehhe....
2 kali gelecoh...sakit kaki aku....
huhuhuhuhhu....


abang aku dah jauh ke depan..
aku masih lagi merangkak kat bawah...
leloh jelir rasanye...
org yg besar pada aku ni pun..
laju je mendaki...

tak larat nak kejar diorang...
aku merayap lah..
seronok masuk hutan..
macam2 ada...
tapi syg nyer satu hapa pun aku tak tahu nama..
pokok kat dalam hutan ni...
sadisnyer..

yg ni aku tau..
yg ni kulat...hehehe...
sekarang ni banyak hari hujan..
jadi ada lah sekor dua kulat tumbuh...
masa ku kerabat bukit ni pun...
baru je lepas hujan..

ingat kan takde pokok kemunting..
sekali naik tengok berkepor buah munting...
yg dah masak pun ada...
tapi aku tak berani ambik...
'orang' bukit bauk punyer...
jgn ikut aku balik dah..

sekali tengok macam bunga kenanga...
rupanyer bukan..
tak tau bunga apa..

periuk kera ni belakang umah aku pun ada...

ni bunga rumput...
lepas leloh atas tanah..

nampak pokok mati...
dah lama benar aku tak ambik subjek pokok mati ni..
dah jarang sangat jupe..

ni bunga apa hah?..
aku lupa..
ala yg kaler purple..duk atas tanah..

bunga ni comel sangat...
tapi tak tahu nama apa...

try zoom.....
tapi kelabu asap...
takpe lah kan..janji dapat tengok bunga dia macamana...

hohohooh....
dah sampai puncak bukit bauk...
aras 1 ..
rasanyer..
nampak politek sultan mizan......
nampak laut,...
nampak bandar dungun...
dgn angin yg  sepoi2 tak reti bahasa...
nyaman giler...
rasa macam tak nak balik je...

abang aku naik atas lagi...
kat pun cak stesen pemancar...
aku dah tak larat dah..
aku tunggu je dia kat situ...

naik kul 5...
dalam 6.15 kitorang pun balik...
best giler...
tapi tu lah balik je kat umah...
kereng kaki...
huhuhu

*kerabat it mean MEMANJAT/MENDAKI....
takde kaitan dengan kerabat diraja atau pun kerabat nyor....
hehehhehehe
next entry aku citer pasal kerabat.....lawak giler makcik tu sorang..

Friday, September 21, 2012

MENTALITI ORANG MELAYU...

Borak2 pagi jumaat kan....
sebab hari ni tak keje.....

kalau kita takde apa2 kan..
mesti orang sibuk tanyer.....TAKDE BOYFRIEND KE?...http://www.smileycodes.info
sibuk pasal boyfriend orang...takkan nak heboh satu kampung...

nak jadi citer ada lah rezeki....ORANG MERISIK.....BERTUNANGLAH..bergambar lip lap lip lap mengalahkan fasa sanda gitu.....http://www.smileycodes.info
dah tu diorang sibuk plok.....BILA NAK KAWEN?...
(cukup duit org kawen lah...penyibuk..)

Alhamdulillah ada jodoh nyer....BERKAWEN LAH...lagi sekali bergambar klik klak...mengalahkan fasa sendat..dah macam retis rupanyer...http://www.smileycodes.info
dah tu diorang sibuk plok tanyer....BILA NAK ADA ANAK?...
aduhhhhh.......perut org..ikut suka orang lah bila nak ada anak......

Alhamdulillah rezeki Allah taala.....DAPAT ANAK ....comel..sihat..gebu gitu...hasil amalan makan kurma, madu n air zam2......http://www.smileycodes.info
dah tu diorang sibuk plok ....TAKNAK TAMBAH ANAK LAGI KE?.....
berapa banyak anak korang nak hah!!!!!!....http://www.smileycodes.info

kalau dengar cakap orang kan..mau membara api dalam hati.....
mau berdarah telinga...

p/s.....aku tak kata kat sapa2...pergaulan seharian.....
cuma aku olah bagi sedap sikit baca...hahahhahaha....
jangan marah maaaaa.....


Tuesday, September 18, 2012

TERATAI DI ATAS AWAN....

tajuk xleh tahan hebat tu...
citer haprak...kihkihkih..
sementara tunggu kakak aku sampai ..
kitorang gi kelas sama2....
bile dah keje dia pergi sekerat jalan dgn hubby dia dari umah....
sekerat jalan lagi gi dgn aku...
tu yg duk lepak nunggu...
dah lama tak buat keje giler..
redah umah orang ambik gambo..
ehhehehhe....

terpegun tgk pokok ntah apa nama..
ph habis bunga..
dia tinggal kudup macam teratai..


ni hah kudup dia..
dah rupa macam tepung pelita pun ada jugak ni..

batang dia penuh dgn duri..
lupa plok nak sentuh duri dia tu tajam ke tak...
sapa2 yg suke cungkil gg ph makan..
leh je ambik duri ni hah...
panjang macm pencungkil gg...

ni lah bunga dia..
aku cari yg dah kembang..
takde pun..
rasanyer dia kembang time pagi kot...

rasa nyer ni bunga ulam raja kan...
spesis warna kuning..

ni pun aku tak tahu nama apa..
aku suka ambik je..
nak tanyer tuan punyer kedai cina ni..
tapi punyer cari..punyer cari..
bulan tak timbul2 jugak..
hehehhe...
xde orang nak tanyer...

Sunday, September 16, 2012

TETAMU CILIK..

sejak2 dah start keje ni..
mals benor nak menaip..
mata asik ngantuk je...
baru ni plok didatangi oleh tetamu cilik..
siapa lagi..budak botak ni lah..
yg semakin ganas...
pantang lepa sikit semua habis dia punggah..
jenuh lah aku kemas balik..
umah aku yg tak berapa nak kemas ni...


tak cukup duk atas lantai..
kerabat naik atas meja..
semua barang atas meja..
semua dia buang..

dah buang..
pandai2 plok ambik semula..
mak dia marah..
dia buat derk je..

aku baru je hampar kain..
ingat nak buat susun..
sekali dia ambik buat pertunjukan..
evening in paris lah plok...

buat kesat hingus pun ye...
habis lah tuan punyer kain ni kena selsema..

main golek2 tabung plok...
berasa seronok sangat lah tu..

jupe plok pembaris dengan tali inci aku..
ntah apa benda lag yg dia nak buat pun aku tak tahu..
aku biar je..

sekali jadi kassim selamat daaaa....
aduhhhhhh!!!

Thursday, September 13, 2012

Wednesday, September 12, 2012

XDE REZEKI..


Hari ni rempah yg aku order dengan izan mama mia dah sampai..
rempah tu bkan untuk aku tapi ustazah aku yg punyer..
tapi tak nak citer pasal rempah..
mama ada tulis surat..
ada serta kan kerongsang hijau yang lip lap lip lap...
syg nye kerongsang tu takde dalam sampul surat...
puas mencari dalam sampul petak..kut2 terselit...tapi hampeh...http://www.smileycodes.info
rasa nyer dah di ambik orang..
sapa yg aku ambik aku sendiri pun tak tahu..
nak tuduh kan..takut salah org jatuh berdosa plok...
masa surat tu aku dapat..
sampul dia memang dah koyak pun....
benci tau..
selalu macam ni...
tak amanah....huhuhuhu..
http://www.smileycodes.info

org macam ni kan memang nak kena bedal....
suke2 je ambik barang orang....
http://www.smileycodes.info
http://www.smileycodes.info

sian mama...
wat rugi je atar kat aku...
http://www.smileycodes.info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...